“Zdravka Krivokapića niko neće ucenjivati kako bi utolio svoju glad za foteljom…”: Premijer Crne Gore odbio da dođe na kontrolno saslušanje skupštinskog odbora…

0
(BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/BOJANA CUPIC/MO)

Odbor Skupštine Crne Gore za bezbednost i odbranu zaseda danas, nakon što je na sednici tog tela 31. maja doneta odluka o kontrolnom saslušanju, između ostalih, i predsednika crnogorske Vlade Zdravka Krivokapića, kao i ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, o “ponovnom pokretanju posla sa tranzitom cigareta preko Luke Bar i crnom tržištu cigareta u Crnoj Gori”, prenose podgoričke Vijesti.

Inicijativu za kontrolne saslušanje ranije je podneo poslanik i predsednik “Pokreta za promjene” Nebojša Medojević.

Prema pisanju crnogorskih medija, trebalo bi da budu saslušani i v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore Dejan Vukšić, v.d. direktora Uprave policije Crne Gore Zoran Brđanin i direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore Aleksandar Damjanović.

U međuvremenu, premijer Krivokapić je odbio da dođe na kontrolno saslušanje Odbora za bezbednost i odbranu. On je obrazložio da nije obavezan da prisustvuje sednici.

Pismo Krivokapića članovima Odbora pročitao je predsednik tog skupštinskog tela Milan Knežević.

“Predsednik Vlade nije predatavnik Vlade”, naveo je Krivokapić u dopisu, objašnjavajući ko sve može biti pozvan na kontrolno saslušanje.

“Zdravka Krivokapića niko neće ucenjivati kako bi utolio svoju glad za foteljom”, poručio je Krivokapić, navodeći da bi razmislio da dođe uprkos svemu, da nije ranije preuzeo obavezu da prisustvuje obeležavanju jubileja Crnogorske akademije nauka i umetnosti.

“Da ga Zakon i poslovnik ne obavezuju da dođe na kontrolno saslušanje”, Odbor je obavestio i ministar Spajić, dok je Knežević, sa druge stane, rekao da su i “Krivokapić i Spajić bili dužni da dođu”.

“Odluka premjera Krivokapića i ministra Spajića govori o tome da je možda ova tema bila veoma škakljiva i osetljiva za njih, zbog insinuacija koje je poslanik Nebojša Medojević izneo. Želim da podsetim da je predsednik države Milo Đukanović, takav kakav je, dva puta dolazio na kontrolno saslušanje Odbora”, rekao je Knežević.

On je takođe da zbog zaštite digniteta Skupštine i poslanika neće održati sednicu.

Poslanik Marko Milačić pitao je kolege iz vladajuće većine zbog čega ovo rade.

“Zašto ovo radimo? Ne treba nam opozicija pored ovakvih saslušanja… Treba li da optužimo ljude za nešto? Kakvu porku šaljemo građanima? Sumnjičimo našu vlast za šverc cigareta, još samo da ih optužimo za silovanje, ubistvo…”, rekao je Milačić.

Rekao je i da se ni on nikada ne bi odazvao i poručio da ne vidi da u sali nema predstavnika Demokratske partije socijalista pored ovakvih optužbi.

Poslanik Demokrata Dragan Krapović je rekao da pred ovim Odborom mogu biti saslušani samo oni u čijoj nadležnosti su odbrana i bezbednost.