Ziđin za tri i po godine Narodnoj banci Srbije prodala 5,74 tone zlata

0
EPA/FRANK RUMPENHORST

(Beta) – Kompanija Zidjin koper Srbija je za tri i po godine Narodnoj banci Srbije (NBS) prodala 5,74 tone zlata, a za šest meseci ove godine je proizvedela, prodala i isporučila NBS 852 kilograma zlata, saopšteno je danas.

“Celokupna količina proizvedenog zlata, shodno srpskim zakonima, mora najpre da se ponudi NBS, a tek u slučaju da ona odbije da ga po berzanskoj ceni otkupi mogli bi da tražimo dozvolu za izvoz. To se dosad nije desilo, što znači da zlato proizvedeno u ovoj kompaniji ostaje u Srbiji”, navodi se u saopštenju Zidjina.

Kako je istaknuto, Srbija je, prema poslednjim podacima Svetskog saveta za zlato, sa 38,1 tonom zlatnih poluga vodeća zemlja u regionu i 54. zemlja u svetu po količinama zlata koji je deponovana u trezorima NBS.

“Srbija je u poslednjih šest godina znatno povećala zlatne rezerve i ostvarila skok za osam mesta na listi Svetskog saveta za zlato. U trezorima NBS 2016. godine bilo je 17,9 tona zlata, a Srbija je zauzimala 62. mesto u svetu. I tada je bila lider u regionu po količini zlata, samo je danas to vodjstvo mnogo ubedljivije”, naveo je Zidjin.

Na drugom mestu na Balkanu je Severna Makedonija sa 6,9 tona zlatnih rezervi, Slovenija ima 3,2 tone i Bosna i Hercegovina tri tone zlata. Na poslednjem mestu je Crna Gora sa 1,09 tona, dok Hrvatska nije na listi sto rangiranih zemalja.

Kilogram zlata je 4. jula vredeo 58.119,62 dolara, dok se za finu uncu (31 gram) na Londonskoj berzi plaćalo 1.807 dolara.

“Zlato je, po oceni ekonomskih stručnjaka i bankarskih analitičara, najbolja i najsigurnija investicija, posebno u turbulentnim i kokuznim vremenima u čitavom svetu zbog rusko-ukrajinskog sukoba”, naveo je Zidjin.