Ako vam je kao u pesmi Bijelog dugmeta dosta vrele klime, šta kažete na to da se ovih dana odvezete na mesto gde temperatura tokom leta gotovo nikad ne pređe 22°C? 

Na svega 36 kilometara od Sarajeva, i svega nekoliko sati vožnje od Beograda, nalazi se prava oaza divlje prirode, nestvarnih predela i čistog, svežeg vazduha koji će vas momentalno okrepiti i povratiti vam snagu koju ovih dana gubimo kako kročimo na ulicu iz naših klimatizovanih domova. 

Olimpijska planina Bjelašnica je idealno mesto za odmor u tropskim letnjim mesecima, i verovali ili ne, klima-uređaji u najvećem broju hotela ne postoje, jer se Babin Do nalazi na 1.250 metara nadmorske visine, te je u svakom trenutku temperatura u sobama idealna za san i odmor.

Svuda unaokolo su guste četinarske šume, pa je vazduh čist, a pre izlaska i nakon zalaska sunca i veoma svež. U sklopu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine na Bjelašnici su izgrađeni brojni sportski i turistički objekti koji se i danas koriste, a planina je prava riznica aktivnosti na otvorenom i tokom leta. 

Leto na Bjelašnici 

Gosti ovde uživaju u pešačenju, vožnji bicikala i kvadova, penjanju žičarom šestosedom na najviši vrh Bjelašnica, i avanturama kao što su: paraglajding, zip-lajn, brdski biciklizam, vožnja safari džipovima, atrakcija via ferrata (penjanje uz stene), uzbudljivi rafting na Neretvi, kanjoning, kanuing… 

Ne bi trebalo propustiti ni obilazak sela Lukomir, često nazivanog i poslednjim bosanskim selom, koje se nalazi na nešto više od 1.400 metara nadmorske visine. To ga i danas čini mestom sa najvišom nadmorskom visinom u bivšoj Jugoslaviji. Ovde još uvek možete da vidite stari seoski način života i uživate u domaćoj hrani. Umoljani, poznati po legendi o aždaji i tome što baš ova tačka predstavlja ono „i“ u nazivu Bosna i Hercegovina (nalazi se tačno u središtu zemlje), idealno je mesto za pešačenje i uživanje u prirodi od koje zastaje dah. 

Nomad u srcu Babinog Dola

Moderni nomadi, turisti željni avanture, lutanja i istraživanja pejzaža, tajnih prolaza i pećina, reka i kanjona, ili samo šetnje, čistog vazduha i mira, za svoj odmor trebalo bi da odaberu wellness & spa hotel Nomad, jer tu, u srcu Babinog Dola, imaju sve što im je potrebno. Ovo je idealno mesto za sve koji žele da provedu odmor bez stresa, daleko od gradske vreve, opuštajući se uz cvrkut ptica, nestvarno zelenilo koje ih okružuje i uživanju u spa centru koji im nudi bazen, saunu, masaže… 

Osim pobrojanih raznovrsnih avantura i puteva na otvorenom na planinama Bjelašnica i Igman, hotel Nomad gostima nudi i organizovanu posetu uz pratnju vodiča glavnom gradu Sarajevu, kao i atraktivnim bosanskim piramidama Sunca kod Visokog, Titovom bunkeru u Konjicu, Mostaru i drugim obližnjim mestima punim istorijskih atrakcija koje su uticale i na evropsku istoriju. 

Novo u leto 2024

Novina u ponudi već za ovo, leto 2024. godine, je to što će uskoro biti završena izgradnja dve letnje ski staze ispod hotela Nomad, i to za skijanje na specijalnoj ski plastičnoj podlozi. 

  • To će omogućiti da u letnjem periodu početnici nauče da skijaju, a po tako retkoj ponudi Bjelašnica se izdvaja od mnogih planinskih hotela u Evropi – ističe generalni direktor hotela Nomad Mesud Ljuhar i dodaje da je za popularizaciju Bjelašnice kao centra za zimski i letnji odmor veoma važna i infrastruktura. – Vlada Kantona Sarajevo najavila je da želi da izgradi svu neophodnu infrastrukturu i poveže dve olimpijske planine Bjelašnicu i Igman u jedno skijalište. Završetkom tog projekta, Bjelašnica i Igman će definitivno biti jedno od najboljih skijališta u ovom delu Evrope, a ista infrastruktura će se koristiti i za letnje aktivnosti. 

“Jedna biljka za svakog gosta”

Hotel Nomad ima impresivnu arhitekturu, stopljenu i uronjenu u okruženje, prilagođenu kako letnjem tako i zimskom boravku gostiju. Sve je praćeno jedinstvenom hotelskom ponudom koja ide u korak sa globalnim trendom u turizmu, a to je – održivost. S tim u vezi, hotel Nomad je odlučio da doprinese očuvanju prirode u kojoj posluju, za šta su dobili međunarodno priznati sertifikat „UNESCO travel pledge“. Odlučili su da za svakog gosta koji odseda u hotelu zasade po jednu sadnicu na planinama Bjelašnica i Igman.

  • Priroda koja nas okružuje nam je nepresušni izvor inspiracije, kako za arhitekturu hotela koja ga izdvaja od mnogih u okruženju ali i na međunarodnoj sceni, tako i za jedinstven spoj tradicije i savremenosti. Za svega godinu i po dana poslovanja (hotel posluje od decembra 2022. godine), postali smo jedan od deset najboljih hotela u regionu za kongresne i druge poslovne skupove, individualnim i fleksibilnim pristupom gostima i njihovim željama, zbog čega smo i zaslužili to prestižno priznanje – naglašava generalni direktor hotela Nomad Adnan Selmanagić. 

Najviše gostiju iz regiona

Mnogo se očekuje od završetka putne infrastrukture u narednih pet godina, odnosno Koridora 5C.

  • To će znatno olakšati dolazak gostiju iz zemalja regiona koji su i sada najbrojniji, uz goste iz dijaspore, ali sve je više dolazaka turista i iz drugih zemalja širom sveta – kaže Selmanagić. 

U brojkama

    • 341 km iznosi udaljenost od Beograda do Bjelašnice 
    • 22 stepena Celzijusa je prosečna letnja temperatura na ovoj planini
  • 2.067 metara je nadmorska visina najvišeg vrha Bjelašnica
  • Oko 100 evra je cena noćenja u dvokrevetnoj sobi u hotelu Nomad tokom leta
  • 25 minuta vožnje automobilom od međunarodnog aerodroma u Sarajevu nalazi se hotel Nomad

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.