Zbogom iTunes: Epl gasi servis od kojeg je Stiv Džobs mnogo očekivao

0
Foto: Profimedia

Kompanija “Epl” priprema se da ukine svoj servis iTunes koji je uspeo da, od kada je pokrenut 2003. godine, potpuno transformiše muzički biznis. Prema pisanju američkih medija, “Epl” će se na svojoj godišnjoj konferenciji developera u ponedeljak pozabaviti podelom ponude iTunesa na tri novorazvijene aplikacije: za muziku, za TV i za podcast.

Tehnološki gigant iz Kupertina još uvek nije izneo zvanične informacije u vezi sa ovim najavama.

Pokojni direktor te kompanije Stiv Džobs prvenstveno se fokusirao na muziku, pre nego je počeo da se bavi filmovima i podcastima. Prilikom predstavljanja iTunesa, on je 2003. izjavio da se “Epl” time želi da bude od pomoći korisnicima koji ne žele da “kradu” muziku sa interneta, kao i kompanijama koje na nju polažu autorska prava.

iTunes je vrhunac popularnosti doživeo krajem 2000-tih, a za njegov uspeh bila je odgovorna činjenica da je taj servis korisnicima omogućio mnogo bolje organizovanje muzičke kolekcije, brige o poreklu fajlova, prenosi Blic.

Pojava “Spotify”-ja predstavljala je udar na dominaciju “Epl” u ovo polju, ali i tehnološki napredak kada je striming u pitanju.