“Zbog Srbije smo zabrinuti, Kosovo nas razočaralo…”: Turska je duboko nezadovoljna sporazumom iz Vašingtona

0
OLIVER BUNIC / AFP / Profimedia

Turska je duboko zabrinuta zbog odluke Srbije da ambasadu u Izraelu preseli iz Tel Aviva u Jerusalim, piše Dejli sabah pozivajući se na dva odvojena saopštenja tamošnjeg ministarstva spoljnih poslova.

Takođe, Turska je duboko zabirnuta i zbog “namera Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu”.

Ono što je zabrinulo Tursku odnosi se na deo sporazuma koji uključuje odnose sa Izraelom.

“Pozivamo sve zemlje da poštuju rezolucije UN usvojene po ovom pitanju, da poštuju istorijski i pravni status Jerusalima i da se uzdrže od bilo kojih koraka koji će rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba dodatno otežati”, stosji u saopštenju ministarstva spoljnih poslova u kom se podseća da je aneksija Jerusalima nepriznata od strane međunarodne zajednice i UN.

“Više puta je naglašeno u različitim rezolucijama palestinskog pitanja da ono može biti rešeno jedino uspostavljanjem suverene palestinske države na bazi granica iz 1967. sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom”, navodi se u saopštenju uz poruku da je premeštanje ambasade očigledno kršenje međunarodnog prava.

U drugom saopštenju koje je objavljeno jutros, ministarstvo navodi da je odluka kosovskih vlasti da međusobno otvori ambasade sa Izraelom dočekana sa velikim razočarenjem u Turskoj, jer ta odluka krđi međunarodno pravo.

Ministarstvo je podsetilo da je Turska bila jedna od prvih država koja je priznala Kosovo.

“Mi međutim ne podržavamo proces koji je uspostavljen na patnji palestinskog naroda”.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske je pozvalo Kosovo da izbegne korake koji bi sprečili priznavanje Kosova od strane drugih država u budućnosti.