Zbog smrti mlade žene obustavlja se vakcinisanje u Sloveniji vakcinom Džonson i Džonson

0

Slovenija je donela odluku o privremenom obustavljanju vakcinisanja protiv Covida-19 cepivom proizvođača Džonson i Džonson, sve dok se ne rasvetle okolnosti smrti 20-godišnje žene koja je od posledica moždanog udara umrla dve nedelje nakon vakcinisanja.

“Došlo je do ozbiljnog neželjenog događaja nakon vakcinisanja i slučaja koji je završio tragično. Izražavam saučešće rodbini preminule”, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar zdravlja Janez Poklukar, prenosi Jutarnji list.

Dodao je da je zato vlada na predlog stručne grupe doneela odluku da se privremeno obustavlja cepljenje vakicnom Johnson&Johnson.

Cepljenja tim cepivom neće biti sve dok se ne prouči medicinska dokumentacija i utvrdi da li je smrt 20-godišnjakinje povezana s vakcinisanjem, nakon čega će se odlučiti hoće li se ta vrsta vakcine još koristiti ili ne.

Poklukar je dodao da je do današnje tragične smrti u Sloveniji bio zabeležen samo još jedan slučaj smrti, takođe kod mlađe žene koja je najprije dobila trombozu, a umrla u bolnici kasnije nakon moždanog udara i da je u tom slučaju bila potvrđena veza između vakcine i smrti.

“No, moram naglasiti da smo u Sloveniji do sada tim cepivom vakcinisali 120.000 ljudi i da su prednosti cepljenja daleko ispred mogućih rizika”, kazao je slovenski ministar zdravlja, dodavši kako se nada da tragični slučaj neće dovesti do pada interesa za vakcinisanje, makar takva bojazan postoji.

Vakcina proizvođača Johnson&Johnson koristi se i u Hrvatskoj, a do danas se njom cepilo 93.240 osoba.

Vakcinom Johnson&Johnson, koje se aplicira u samo jednoj dozi, u Sloveniji se do sada zaštitilo oko 120.000 ljudi, najviše nakon Pfizer-BioNTecha i AstraZenece. Posebno se tražilo zadnjih nedelja kod onih koji odlaze na turistička putovanja jer se ne mora čekati na drugu dozu i kod onih koji za rad i aktivnosti trebaju obavezno vakcinisanje ili kovid potvrdu.

Reagujući na tragičnu smrt mlade žene nakon cijepljenja, vodeća infektološkinja Bojana Beović izjavila je kako smatra da bi s primenom tog cepiva trebalo privremeno prekinuti, ali da je to njeno lično mišljenje.

“Ovakvi se tragični slučajevi pojavljuju jednom na milion vakcinisanih i nešto takvo nismo očekivali, za to nije bilo nikakvog ozbiljnog upozorenja”, kazala je za Beović.

“No, ovaj je događaj tako tragičan da lično smatram da u ovom trenutku ne bismo više rizikovali i da to cepivo više ne koristimo, makar je drukčije stajalište Evropske agencije za lekove (EMA) i niza zemalja koje koriste to cepivo. Ja sam za privremenu obustavu primene, dok se ova situacija ne analizira”, kazala je Beović.

To međutim dovodi u pitanje odluku slovenske vlade, koja je u utorak potvrdila da se dogovara o kupovini 100.000 doza cepiva Johnson&Johnson od Mađarske, koja ima višak na zalihama, dok je u Sloveniji zbog velike potražnje zadnjih nedelju dana dolazilo do njegove povremene nestašice.