Treća doza vakcine zbog rasta broja zaraženih u Rusiji

0

(Beta-AP) – Ruske vlasti pokrenule su danas vakcinaciju dodatnim antikovid vakcinama za osobe vakcinisane pre više od šest meseci, zbog novog skokom broja inficiranih i umrlih od kovida-19.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao je da je tako revakcinisan i pozvao gradjane da slede njegov primer.

“S obzirom na tešku epidemiološku situaciju, lekari preporučuju dodatnu vakcinu šest meseci posle vakcinacije. Molim vas da ne propustite šansu da dobijete dodatnu zaštitu od virusa što je posebno važno uz širenje agresivnije ‘delta varijante’ “, rekao je Sobjanjin.

Moskovske zdravstvene vlaste danas su počele da nude nove doze domaće vakcine “Sputnjik V” koja se daje u dve doze i novu verziju te vakcine “Sputnjik lajt” koja se daje u samo jednoj dozi. Drugi regioni u Rusiji takodje počinju da nude dodatne vakcine.

Ministar zdravlja Mihail Muraško rekao je na sastanku Vlade u utorak da je Ministarstvo izdalo smernice prema kojima se dozvoljava onima koji su preležali kovid-19 da dobiju vakcinu šest meseci posle oporavka, a oni koji su imunizovani da dobiju dodatne vakcine šest meseci od svoje prve vakcinacije.

Zdravstvene vlasti navode da zaraznija delta varijanta virusa predstavlja većinu novih infekcija u Moskvi i nekim drugim regionima.

Zamenica premijera Tatjana Golikova je navela studije koje ukazuju da imunitet osoba koje su se oporavile od virusa traje šest meseci u proseku i da postepeno opada posle devet do 12 meseci.

Ministarstvo zdravlja navodi da će dodatna vakcinacija biti primenjivana dok najmanje 60 odsto stanovništva ne stekne imunitet na kovid-19. Kada se taj cilj ostvari, dodatne vakcine će se davati jednom godišnje.

Za sada nije jasno koliko dugo traje zaštita od kovida-19 i kome će biti potrebna dodatna vakcina.

Nova uputstva data su u vreme kada raste broj novozaraženih, a Rusija je po stopa vakcinaciji iza mnogih drugih zemalja.