Zbog policijske upotrebe suzavca i gumenih metaka američki demonstranti tužili vladu SAD

0
Foto: Beta (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

Dve grupe koje protestuju protiv američkih saveznih agenata poslatih u Portland da smire demonstracije ispred tamošnjeg federalnog suda, tužile su Ministarstvo unutrašnje bezbednosti navodeći da je prekršilo Ustav slanjem savezne policije da rasturi demonstrante suzavcem i gumenim mecima.

Grupe “Zid mama” i “Nemoj pucati u Portland” podnele su tužbe protiv vršioca dužnosti ministra za unutrašnju bezbednost Čeda Volfa i drugih saveznih zvaničnika.

Članice grupe majki su gađane suzavcem više večeri uzastopno, povraćale su i nisu mogle da jedu ili spavaju zbog otrova bačenog na njih, navodi se u tužbi.

Tvrdi se da je ta taktika nezakonita i da prisustvo agenata u Portlandu krši osnovni princip američke demokratije jer federalni agenti vrše dužnosti lokalne policije rezervisane za lokalne vlasti i vlasti određene američke države.

Tužba je podneta u Okružnom sudu u Vašingtonu, pošto su gradonačelnik Portlanda i vođe još pet vodećih američkih gradova apelovali na Kongres SAD da proglasi nezakonitim to što američka vlada raspoređuje agente u gradovima koji ih ne žele.

“Nečuvena upotreba savezne sile ove administracije u gradovima, uprkos protivljenju lokalnih vlasti, ne treba nikad više da se dogodi”, navodi se u pismu koje su vođama oba doma američkog Kongresa poslatli gradonačelnici Portlanda, Sijetla, Kanzas Sitija, Abukerkija, Nju Meksika i Vašingtona.

Demonstranti zaposedaju Portland poslednja dva meseca, od policijskog ubistva crnca Džordža Flojda 25. maja tokom hapšenja u Mineapolisu.

Nekoliko sati pošto se dim jutros raščistio u Portlandu, ministar pravosuđa SAD Vilijam Bar je u Kongresu danaas branio agresivan odgovor saveznih agenata na građanske nemire. On je rekao da su “nasilni demonstranti i anarhisti oteli legitimne proteste podstaknute smrću Džordža Flojda”.

(Beta)