Zbog objavljivanja snimaka napada u Beču, najpopularniji novinski sajtovi ostaju bez reklama, stiglo 700 žalbi protiv austrijskih tabloida

0
AP Photo/Matthias Schrader/Beta

Dva najpopularnija sajta u Austriji, oe24.at (portal dnevnih novina “Österreich”) i krone.at (portal najtiražnijeg tabloida, Kronen Zeitung), danas trpe žestoke kritike zbog načina na koji su izveštavali o terorističkom napadu u Beču, posebno zbog video-klipova napada i fotografija povređenih i nastradalih ljudi, prenosi austrijski javni servis ORF.

U svega nekoliko sati po objavljivanju ovih vesti, stiglo je oko 700 pritužbi građana Savetu za štampu, koji će po hitnom postupku zasedati danas, najavio je direktor tog tela Aleksander Varcilek.

Naslovna strana sajta oe24.at

Građani su na Tviteru tražili od kompanija koje se oglašavaju u tim tabloidima da prekinu da ih finansiraju. Prvi je odgovorio lanac supermarketa Billa, koji je saopštio da će odmah prekinuti oglašavanje na oba sajta. Ubrzo su istu odluku doneli Špar i Hervis.

Kako su naveli iz SPAR-a, time žele da pošalju jasnu poruku urednicima tih medija.

Što se tiče urednika, oni su se branili: urednik “Österreicha” Volfgang Felner kaže da je posredi preterivanje i da su ti snimci mogli da se vide širom sveta, kao i da su uradili sve da zaštite privatnost građana. Naveo je i da su klipovi bili prikazivani samo na sajtu oe24.tv.

Naslovna strana sajta krone.at

Glavni urednik “Kronen cajtunga” Klaus Herman je u pisanoj izjavi naveo da su objavili klipove kako bi potcrtali opasnost pred kojom se nalazi Austrija, i da su ih skinuli čim je situacija jenjala.

Fejsbuk je takođe saopštio da će uklanjati sve snimke napada.