Zbog nenošenja maski kazna na licu mesta: “Izmene zakona još jedna mera u kontroli epidemije”

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

(Beta) – Poslanici Skupštine Srbije započeli su treću sednicu drugog redovnog zasedanja na kojoj će po hitnom postupku razmatrati Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Ovim izmenama predviđeno je da će komunalni milicajci i gradski komunalni inspektori moći da izriču kazne na licu mesta zbog nenošenja maske ili nepoštovanja fizičke distance na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.

Kako piše u predlogu, komunalni milicajac ili gradski komunalni inspektor moći će da napiše kaznu od 5.000 dinara na licu mesta fizičkom licu koje ne nosi masku ili ne poštuje propisanu fizičku distancu, dok će kazne za pravna lica biti od 50.000 do 300.000 dinara u zavisnosti od odredbe koju krše.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je obrazlažući predlog zakona da su ove izmene još jedna mera države u kontroli epidemije i donose se sa željom da se pomogne građanima koji poštuju mere, nose maske, ne prisustvuju masovnim okupljanjima.

On je dodao da su predloženim izmenama u zakon uvedeni pojmovi koji do sada nisu postojali, poput koronavirusa, kategorija “kontakata” koji moraju da se pridržavaju mera, definisani su novi pojmovi kao “lična zaštita”, “kućna izolacija”, “karantin”, “prevoz”, “zdravstveni nadzor”, “karantin u kućnim uslovima” i mnogi drugi.

Lončar je pozvao poslanike da podrže zakon, a očekuje se da će se o zakonu glasati u subotu.

Lider Pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je danas da je potrebna “ozbiljna i duga rasprava” o obaveznoj vakcinaciji, jer svaki građanin “ima pravo da odlučuje o svom zdravlju”, saopštila je ta stranka.

“Na osnovu izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje su danas na dnevnom redu zasedanja Skupštine, ministar zdravlja posebnom uredbom propisuje vanrednu obaveznu vakcinaciju, a građani se kažnjavaju od 50.000 do 150.000 dinara ako ne žele da prime obaveznu vakcinu, što je nedopustivo”, naveo je Obradović.

Pokret Dosta je bilo pozvao je građane Srbije da se danas u 18 časova okupe na nenasilnom protestu protiv “protivustavnog zakona o prisilnoj imunizaciji i kućnom pritvoru”. 

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-461-od-12-novembra/

1 KOMENTAR

  1. Pa lepi ko se ne vakciniše ako se razboli neka izvoli da plati lečenje, kraj priče.

Comments are closed.