Najava delimične mobilizacije izazvala je nemire u Rusiji. Prema zakonu, rezervistima više nije dozvoljeno da napuštaju svoje mesto prebivanja. Internet-procene pokazuju da mnogi trenutno razmišljaju o odlasku iz zemlje.

Novi razvoj događaja u ruskoj „specijalnoj operaciji“ protiv Ukrajine pobrinuo se za to da do svesti mnogih Rusa dopre da se u Ukrajini vodi rat. Od sada, prema zakonu, svi oni koji su vojno sposobni moraju da ostanu u svojim mestima prebivališta.

„Od trenutka mobilizacije, građanima koji su upisani u vojni registar (kao rezervisti) zabranjeno je da napuštaju svoje mesto prebivališta bez dozvole vojnih komesarijata i izvršnih organa nadležnih za rezerviste“, stoji u Zakonu o mobilizaciji u Rusiji, koji je od ove srede (21.9.) ponovo na snazi.

„Opustite se na Krimu“

Prema rečima šefa Odbora za odbranu ruske Dume Andreja Kartapolova, ograničenje slobode putovanja prvenstveno se tiče odlaska u inostranstvo. „Možete nastaviti da idete u Krasnodar ili Omsk tokom službenog putovanja, ali ne bih vam savetovao da putujete u turska odmarališta. Bolje je da se opustite u odmaralištima na Krimu i području Krasnodara“, rekao je Kartapolov.

Mnogi Rusi međutim sada očigledno žele upravo da napuste zemlju. Prema internet-statistikama, potražnja za letovima u jednom pravcu drastično raste. Statistike „Gugl trends“ pokazuju nagli rast pretraživanja vezanih za „Aviasales“, najpopularniju rusku veb-stranicu za prodaju avionskih karata. Direktni letovi iz Moskve za Istanbul i Jerevan u Jermeniji – obe destinacije koje Rusima omogućavaju ulazak bez vize – trenutno su rasprodate. Neke rute sa presedanjima, uključujući onu od Moskve do Tbilisija, takođe više nisu bile dostupne.

Kako javljaju mediji u Srbiji, velika je potražnja i za letovima Er Srbije za Beograd. Inače, najjeftiniji letovi od ruske prestonice do Dubaija koštaju više od 300.000 rubalja (nešto manje od 5.000 evra), što je oko pet puta veća suma od prosečne mesečne plate u Rusiji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je da komentariše pitanje novinara o mogućem zatvaranju državnih granica, čime bi se sprečilo da građani izbegnu regrutaciju.

Moskva 21. septembra uveče: Protesti protiv mobilizacije, privođenja i hapšenja

Protesti

U međuvremenu je i ruska opozicija pozvala građane na proteste protiv delimične mobilizacije. „Hiljade ruskih muškaraca, naših očeva, braće i muževa, bacaju se u ratnu klanicu“, poručili su iz antiratnog pokreta „Vesna“. U apelu su pozvani ljudi iz velikih gradova da izađu na ulice.

Iz zatvora se oglasio i najpoznatiji Putinov protivnik, Aleksej Navaljni. U video-poruci koju su snimili i objavili njegovi advokati, on kaže: „Jasno je da je ovaj zločinački rat postaje sve gori i intenzivniji, a Putin u njega pokušava da uvuče što je više moguće ljudi.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.