Nakon što je Narodno pozorište Sarajevo odbilo nagradu za najbolju predstavu „To nikad nigdje nije bilo„, koja im je dodeljena na Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom, i glumac iz tog komada, laureat priznanja za najbolju mušku ulogu Slaven Vidak odbio je Gran pri Susreta.

Susreti pozorišta/kazališta u Brčkom, koji su u petak uveče završeni koncertom Radeta Šerbedžije, protekli su u senci skandala, jer su se redom predstave povukle iz takmičarske selekcije iz protesta zbog toga što je jedan od članova žirija bio Branislav Lečić.

Urkos tome, kao i činjenici da je iz žirija istupio Almir Imširević i da je radio u „okrnjenom sastavu“, kojeg su činili Lečić i hrvatski reditelj Robert Raponja, čelnici pozorišnog festivala odlučili su da dodele nagrade.

Međutim, kako su saopšteni laureati, tako se oglasio reditelj jedne od nagrađenih predstava „To nikada nigdje nije bilo“ Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, koji je odbio priznanje, uz opasku da je „nagrada uvredljiva„.

Glumac i stalni član Narodnog pozorišta Sarajevo odbijanje priznanja obrazložio je u saopštenju, koje je preneo njegov matični teatar, precizirajući da smo „daleko od toga da kao društvo i pojedinci zaslužujemo nagradu“.

Vidak je u saopštenju čitav haos koji se dešavao oko festivala u Brčkom nazvao „postmodernizmom u kome sve može da se nađe sa svačim“, dodajući:

„Ali ko bi u ovo strašno vrijeme, u ovoj nesretnoj zemlji upotrebljavao tako budalastu riječ kao što je Nagrada. Posluživši se jezikom prof. Tvrtka Kulenovića, ujedno on je i lik kojeg igram u predstavi, a za koji sam na Pozorišnim/kazališnim susretima u Brčkom dobio nagradu Grand Prix za najbolju mušku ulogu, želim reći da smo svi skupa daleko od toga da kao društvo i pojedinci zaslužujemo nagradu“.

Glumac je naglasio da je, u okolnostima u kojima je sve bitnije od same umetnosti, „uznemiren količinom dnevnopolitičke problematike koja truje posvećeni prostor umetnosti“:

„Puno je posla, zasučimo rukave i učinimo sve što možemo, svako tamo gdje je najbolji, za prijeko nam potrebnu evoluciju. Za početak odbacimo monologe i prihvatimo dijalog; sudovi neka sude; zaštitimo žrtve; aktivisti neka se aktiviraju; građani neka insistiraju na odgovornosti vlasti, a glumci neka igraju i time izraze svoje stavove. Doći će vrijeme i za nagrade“.

Prvo se ekipa predstave „64“ iz Ateljea 212 povukla sa takmičenja, navodeći da ne žele da učestvuju u festivalu jer je glumac Branislav Lečić deo žirija, a nakon nje i mnoge druge predstave, uglavnom zbog načina na koji je festival reagovao na problem.

Nakon što su se gotovo sve predstave povukle iz konkurencije Susreta pozorišta u Brčkom, to je odlučila da učini i ekipa predstave „Derviš i smrt“ Narodnog pozorišta RS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.