Zbog koronavirusa zatvoren i čuveni Kineski zid, otkazana i proslava Nove godine

0
Foto: Profimedia

Kina je objavila danas da će za posetioce zatvoriti delove Velikog kineskog zida kao i neke spomenike u Pekingu u okviru mera za sprečavanje širenja koronavirusa od kojeg je do sada umrlo 26 ljudi, obolelo više od 800 ljudi, a zaražene su stotine.

Novi koronavirus je izazvao zabrinutost zbog sličnosti sa smrtonosnim virusom Sars iz 2002-2003 godine.

Kineske vlasti preduzele su niz mera u nastojanju da zaustave širenje virusa, te je u karantinu 41 milion stanovnika iz provincije Hubej, u centralnom delu zemlje, gde se u decembru pojavio virus u gradu Vuhan.

U centralnom delu zemlje zabranjen je ulazak i izlazak putnika iz najmanje deset gradova.

Peking je juče najavio otkazivanje tradicionalnih masovnih proslava dočeka kineske Nove godine u subotu, a Zabranjen grad, drevna palata careva u Pekingu, koja je privukla 19 miliona posetilaca prošle godine, zatvoren je do daljnjeg.

Za posetioce su zatvoreni i najpopularniji delovi Velikog kineskog zida gde mnogi dolaze za kinesku Novu godinu. Zid privlači po oko deset miliona turista godišnje.

Groblje Ming i Šuma pagoda biće zatvoreni od sutra, saopštila je uprava tih spomenika, a Nacionalni stadion u Pekingu, nazvan “Ptičije gnezdo”, sagrađen za Olimpijske igre 2008, gde je priređen “Spektakl snega i leda” zatvoren je od danas do 30. januara.

U Šangaju je zabavni park “Diznilend” objavio da se zatvara, a svetski poznata akrobatska trupa cirkus “Sirk di solej” iz Montreala je otkazala nastupe u Kini na zahtev vlasti.

(Beta)