Zbog koronavirusa otkazuje se i misija na Marsu

0
Foto: Profimedia

Evropska svemirska agencija i ruski Roskosmos saopštili su danas da odlažu planiranu zajedničku misiju na Mars do 2022. godine, delimično zbog ograničenja putovanja koja su posledica epidemije koronavirusa.

Misija EgzoMars trebalo je da počne ove godine, ali je zabrinutost zbog mogućih tehničkih problema navela obe agencije da razgovaraju o odlaganju.

“Odlaganje nameće potreba da se pojačaju svi sistemi EgzoMarsa, kao i okolnosti povezane sa pogoršanjem epidemiološke situacije u Evropi, koje je naše stručnjake onemogućilo da nastave sa putovanjima ka partnerskim industrijama”, rekao je generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

Cilj misije je da na crvenu planetu postavi istraživački rover kako bi se utvrdilo da li je ikada bilo života na Marsu.

Naučnici se nadaju da će rover, pun visokotehnoloških instrumenata i nazvan po britanskoj hemičarki Rosalin Franklin, biti u stanju da kopa i traži dokaze o postojanju života na toj planeti i odgovori na pitanje da li je na njoj nekada bilo vode.

To je najnoviji neuspeh programa EgzoMars, u okviru kojeg su i prethodne dve misije na crvenu planetu neslavno završile.

“Želimo da budemo 100 odsto sigurni da će misija biti uspešna. Ne smemo sebi da dozvolimo grešku”, rekao je generalni direktor Evropske svemirske agencije Jan Verner. 

(Beta)