Zbog “ivermektina” osamnaest lekara pred Sudom časti Lekarske komore Srbije

0

Lekarska komora Srbije je po prijavi zdravstvene inspekcije, a po službenoj dužnosti, pokrenula postupak pred Sudovima časti LKS protiv 18 lekara za koje postoji osnovana sumnja da su savetovali i lečili pacijente od kovida 19 lekom “ivermektin”.


Nakon okončanja postupka, kako se navodi u saopštenju, javnost će biti obaveštena o donetoj presudi.

Lekarska komora Srbije još jednom poziva građane da zdravstvene usluge i savete traže isključivo u registrovanim državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama.

Kolegijum Klinike za infektivne bolesti naveo je da u ovom trenutku, na osnovu najpouzdanijih, relevantnih informacija, ne postoji opravdanje za primenu ovog leka, kako u lečenju, tako i u prevenciji kovida 19.

Ističu da se lek ne nalazi ni u jednom objavljenom i za pretraživanje dostupnom terapijskom protokolu bilo koje zemlje, uključujući i našu.

I u ekspertskom mišljenju Instituta za mikrobiologiju i imunologiju ukazuje se da su doze “ivermektina” neophodne da se postigne inhibitorni efekat in vitro bile čak i do 100 puta veće od onih koje su dozvoljene za humanu upotrebu.

Dekanski kolegijum Medicinskog fakulteta u Beogradu oglasio se povodom brojnih komentara koji su se u poslednje vreme pojavljivali u medijima u vezi sa primenom preparata “Ivermektin” u lečenju kovid infekcije.

Ivermektin, lek koji je poslednjih meseci u fokusu javnosti u Srbiji u kontekstu lečenja od korone, nije efikasan u borbi protiv ove zarazne bolesti, zaključak je Medicinskog fakulteta u Beogradu. Takođe, navodi se da nema pouzdanih dokaza o efektu Ivermektina na smanjenje smrtnosti i obolevanju od bolest.