Zbog čega se odlaže rasprava o dr Nestoroviću: Nejasno da li zbog izbora ili koronavirusa

3
Foto: Printscreen B92

Sednica Etičkog odbora Lekarske komore Srbije na kojoj bi bilo raspravljano o medijskim nastupima člana Kriznog štaba za suzbijanje bolesti COVID-19 Branimira Nestorovića, a koja je trebalo da bude zakazana prošle nedelje, odložena je do daljeg, objavio je Danas.

Međutim, u toku jučerašnjeg dana u Lekarskoj komori Srbije nisu bili saglasni oko tačnog razloga zbog kojeg se sednica odlaže.

Naime, najpre je predsednik Etičkog odbora LKS-a Goran Bogdanović u kratkoj izjavi za Danas naveo da se sednica odlaže zbog nemogućnosti da sednici prisustvuju članovi odbora iz regionalne komore sa Kosova i Metohije, tvrdeći da će ona biti zakazana nakon održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji.

“Mi imamo petnaest članova i ne mogu svi članovi da dođu na sednicu”, rekao je Bogdanović. Ipak, kako piše Danas, pre nego što mu je postavljeno pitanje na koji način održavanje izbora utiče na mogućnost dolaska članova Etičkog odbora sa Kosova na sednicu, on nam je rekao da sva dalja komunikacija mora da se odvija zvaničnim putem, preko elektronske pošte.

Komora u potpunosti demantuje navode predsednika Etičkog odbora.

“Informacija koju navodite nije tačna. Lekarska komora Srbije ne usmerava niti planira svoj rad u skladu sa bilo kojim političkim dešavanjima u zemlji. Na rad organa Lekarske komore Srbije uticalo je vanredno stanje u zemlji i angažovanje lekara, članova Lekarske komore Srbije, u borbi protiv kovid 19, a ne predstojeći parlamentarni izbori i sve sednice organa i tela Lekarske komore Srbije zakazuju se i održavaju u skladu sa Poslovnikom o radu“, naveli su iz LKS-a.

Nakon toga, Danas je ponovo kontaktirao predsednika Etičkog odbora koji je, u rasponu od nekoliko sati promenio svoj iskaz, tvrdeći da se sednica odlaže zbog epidemije virusa korona.

“Sednica se odlaže dok se ne stabilizuje situacija sa virusom i dok ne prođe 28 dana od registrovanja poslednjeg zaraženog od bolesti kovid 19. Ništa tu nije urgentno, to nije pacijent koji hitno mora na operaciju”, naveo je Bogdanović.

Na više puta ponovljeno pitanje zbog čega je u ranijoj izjavi rekao da se sednica odlaže do održavanja izbora, nije odgovorio.

Obe njegove jučerašnje tvrdnje suprotne su onoj koju je dao Danasu 24. maja ove godine.

Tada je, podsetimo, Goran Bogdanović naveo da će naredne nedelje biti organizovan sastanak članova odbora u prostorijama komore i da će biti zakazana sednica na kojoj će se, između ostalog, raspravljati i o dopisu koji je zbog javnih nastupa Branimira Nestorovića poslala grupa lekara i predavača na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Prvobitno obrazloženje koje je dao Bogdanović o razlozima zbog kojih ne može da se održi sednica, međutim, nema potporu u Statutu Lekarske komore Srbije.

Naime, ovim dokumentom je propisano da Etički odbor ima ukupno petnaest članova, po tri iz svake Regionalne lekarske komore.

Iz odgovora predsednika Etičkog odbora se da zaključiti da tri člana iz regionalne komore za Kosovo i Metohiju nisu u mogućnosti da prisustvuju sednici.

Ipak, Statut LKS-a predviđa da odbor može punovažno da zaseda i diskutuje, ako je na sednici prisutno najmanje osam članova.

Drugim rečima, sve i da je tačno da članovi koji žive na Kosovu nisu u mogućnosti da dođu u Beograd, ne postoje pravne pretpostavke da Etički odbor diskutuje o dopisima koji se tiču javnih nastupa profesora Nestorovića.

Slobodan Savić, profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i jedan od potpisnika dopisa Lekarskoj komori, kaže da mu uopšte nije jasno zbog čega je odložena sednica Etičkog odbora na kojoj bi se raspravljalo o njihovim navodima.

“Ranije je obrazloženje glasilo da odbor nije u mogućnosti da se sastane zbog vanrednog stanja i zabrane okupljanja. Međutim, sada mi uopšte nije jasno kakve veze imaju izbori sa održavanjem sednice. U našem dopisu nema ni govora o politici ili izborima. Stvarno ne vidim logično objašnjenje za odlaganje sednice, a bilo je sasvim dovoljno vremena da se ona zakaže”, kaže Savić. Kako dodaje, on, ali i ostali podnosioci dopisa odlučili su da se „više neće oglašavati u javnosti, kako bi izbegli utisak da pokušavaju da vrše pritisak na organe komore“.

Podsetimo, on je, zajedno sa još četvoro lekara i predavača na Medicinskom fakultetu u Beogradu, 10. aprila podneo dopis Lekarskoj komori koji se tiče javnih nastupa profesora Branimira Nestorovića.

U dopisu se ističe da profesor Nestorović svojim medijskim istupima narušava ugled i nanosi štetu lekarskoj profesiji, kao i zdravstvu u celini, jer „javnosti prezentuje proizvoljne konstrukcije koje ne sadrže medicinski ispravne činjenice“.

Profesor Nestorović je u toku jučerašnjeg dana bio nedostupan za komentar.

3 KOMENTARA

  1. Dr Nestorovic je bio najrazumniji od svih tih iz “struke”. Nema sta da se raspravlja o njemu. Mogu od njega samo da nauce da rezonuju kako treba u skladu sa situacijom.

  2. Do srži realan, razuman i racionalan komentar. Nažalost apsolutno bezvredan i neupotrebljiv u ovoj i ovakvoj Srbiji.

  3. Etički komitet bi trebalo da raspravlja o ptof dr sci PLAGIJATIMA a ne o nastupima gos-n Nestorovića po TV “kućama” ! To je njegov izbor i ako smatra da se nije izblamirao- to je njegova stvar i ima pravo na svoje mišljenje !
    I da se razumemo , nisam ničiji fan niti imam nekog “idola” ! Za mojih 65+ sam doživeo i preživeo svašta ali sam i uvideo da se svi u sve razumeju i mešaju a niko ne radi svoj posao… a možda i ne znaju svoj posao , blago rečeno !

Comments are closed.