Zbog čega je koža suva, zašto nam se stalno jede slatko i otkud grčevi u nogama: Simptomi koje možda ne treba ignorisati

0
Foto: Profimedia

Organizam nikad ne razvija zdravstveni problem odjednom, već pokazuje znakove i mesecima prije. Problem nastaje ako ih ne uočimo i ne reagujemo. Prvo što treba uraditi jeste ono što je u našoj moći – prilagoditi ishranu i životne navike, a ako je problem uporan, treba se posavetovati i s lekarom, prenosi 24sata.hr.

1. Nesanica, “slabi” živci i grčevi u nogama

Kombinacija ova tri simptoma očigledan je znak koje vam šalje vaše telo da mu nedostaje magnezijum i kalijum za normalno obavljanje metaboličkih funkcija. Da biste nadoknadili gubitak, pojačajte dnevni unos namirnica koje obiluju njima, kao što su banane, paradajz, spanać i pomorandže, a ako ni to nije dovoljno, uzmite dodatak magnezijuma.

2. Suva koža

Ovaj znak, posebno ako traje nedeljama i ne povezuje se sa spoljnim faktorima kao što su promene kozmetičkih sredstava, sezonom centralnog grejanja i slično, može da bude signal nedostatka vitamina E.

Pokušajte da ga nadoknadite kroz unos više povrća, ulja, orašastih plodova i ribe. Takođe, izbegavajte stvari koje isušuju kožu iznutra – kafu i alkohol.

3. Stalna želja za slatkim

Svako povremeno žudi za malo čokolade, ali ako je želja za slatkim svakodnevna, česti uzročnici su iscrpljenost, stres, pa i depresija. Vaše telo traži glukozu i treba mu je dati, ali posegnite za onim zdravijim oblicima – kroz med, tamnu čokoladu…

4. Jede vam se sladoled ili gricka led

Ova potreba i nije tako retka, a stručnjaci objašnjavaju da ona može da bude signal anemije u organizmu. Nedostatak gvožđa se obično javlja i uz druge simptome, poput umora, lupanja srca, opadanja kose… Najbolji izvori gvožđa su crveno meso, jaja, zeleno lisnato povrće…

5. Krvarenje desni

Iznenadno ili stalno krvarenje desni dok perete zube je očigledan znak čestih upala prouzrokovanih nedostatkom vitamina C. Pre kupovine dodataka vitamina, pokušajte u ishranu da uvedete više citrusnog voća, spanaća, paradajza, kelja, karfiola i brokolija.

6. Krhki nokti i kosa

Ovo je najčešći znak nedostatka grupe vitamina B. Pijte više mleka, unosite više pečuraka i uopšte pokušajte da imate urovnetežen jelovnik, manje i češće obroke.

7. Prsten oko rožnjače (na oku)

Takvi se simptomi obično pojavljuju kod ljudi starijih od 50 godina i tada je njihovo pojavljivanje normalno. Ali, ako se jave kod mlađih osoba, tada je to znak povišenog nivoa holesterola, pa bi svakako trebalo da se konsultuju s lekarom i provere nivo masnoće u krvi.

8. Tzv. grčko stopalo

Još se naziva i “Mortonov prst”, a označava stanje u kojem je drugi prst duži od palca, i može biti uzrok bolova i oticanja stopala, odnosno dela kojeg se nalazi ispod samih prstiju. Zbog toga je i obuća neudobnija za nošenje, a prsti skloniji krivljenju. Treba posvetiti veću pažnju stopalima, ne nositi preusku obuću i odabrati ortopedske cipele.