Završnica OSMOG ŠEKSPIR FESTIVALA: Čuveni italijanski „Makbet“ na sceni Srpskog narodnog pozorišta

0
Foto: Srđan Toškov

Posle prvog poluvremena u Vili Stanković u Čortanovcima završenog u julu, osmi međunarodni Šekspir festival zaokružiće gostovanje čuvenog italijanskog „Makbeta“ 16. oktobra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Povodom najave gostovanja predstave „Makbet“, u režiji Alesandra Sere, u izvođenju Sardegna Teatro / Compagnia TEATROPERSONA iz Italije, potpisan je Protokol o saradnji između Šekspir festivala i Srpskog narodnog pozorišta. Prema rečima Nikite Milivojevića, osnivača Šekspir festivala, ovo svojevrsno izvođenje Makbeta zahtevalo je i tehnički i umetnički da bude odigrano na zatvorenoj sceni, a ne kao što je uobičajeno u Čortanovcima, u vili „Stanković“, na otvorenom. Stoga se predstava izvodi u subotu, 16. oktobra 2021, na sceni „Jovan Đorđević“ u 20.00 časova.

Šekspirov „Makbet“ u Serinoj režiji prožet je drevnim tradicijama Sardinije, izveden na sardinskom jeziku i, prema elizabetanskoj tradiciji – u izvođenju muškog glumačkog ansambla. Predstava je dobila najznačaniju italijansku nagradu u oblasti izvođačkih umetnosti, svojevrsnog Oskara italijanskog teatra – The Premio Ubu Award 2017. Snažnim utiskom karnevalskih zvukova Sardinije, ritmova, maski, reditelj kombinuje elizabetansku i sardinsku tradiciju i stvara snažnu predstavu koja Šekspira pretvara u ritual, lokalni jezik, ritam.

Predstava „Makbet“ je od 2017. godine gostovala širom sveta (Barbikan centar London, Hong Kong festival, Sibiu festival, Platonov festival Rusija, Festival svetskog kazališta Zagreb …).

Prema planovima, Šekspir festival će se od ove godine pa u budućnosti izvoditi u dva termina – krajem juna, odnosno početkom jula, kao što je uobičajeno, ali i s početka pozorišne sezone, najverovatnije tokom oktobra.

U okviru potpisanog Protokola o saradnji između Šekspir festivala i SNP-a, bilo je reči, ne samo o podršci koju Festival ima od SNP-a, nego je najavljena i koprodukcija koja treba da bude realizovana sledeće godine, a u pitanju je Šekspirova tragedija Makbet koju će režirati Nikita Milivojević.

Na konferenciji povodom potpisivanja Protokola medijima su se obratili Nikita Milivojević, direktor i osnivač Šekspir festivala, Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, istakla je da je Pokrajina, kao osnivač mnogih kulturnih institucija, nezaobilazna podrška i Šekspir festivalu, ali i svim kulurnim ostvarenjima i saradnjama, budući da kultura predstavlja neiscrpnu blagotvornu moć društva.

Pokrovitelji Šekspir festivala su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, opština Inđija, Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Novi Sad, UNIQA osiguranje.

Partneri Šekspir festivala su, osim Srpskog narodnog pozorišta, Akademija umetnosti Novi Sad, ArtFrakcija (Inđija), Evropski pokret u Srbiji, Fondacija Balkankult, TradeUnique Inđija, Atelje vina „Šapat“ (Stari Slankamen).

Ulaznice za predstavu Makbet su u prodaji na Biletarnici SNP-a, a na ovom linku nalazi se spisak svih prodajnih mesta TICKETS-a: https://www.tickets.rs/partners gde se ulaznice takođe mogu kupiti.
Obezbeđen je organizovan prevoz za publiku iz Beograda. Povratna karta se može kupiti na svim prodajnim mestima Tickets-a po ceni od 300 dinara.