Završena sednica Kriznog štaba: “Posle 8. maja ćemo razmišljati o ublažavanju mera….”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Epidemiolog Branislav Todorović izjavio je danas da protivpandemijske mere neće biti ublažene jer se nisu stvorili povoljni uslovi za njihovo ublažavanje.

Nakon sednice Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa Tiodorović je novinarima rekao da ako budu poštovane trenutne mere, nakon 8. maja postoji mogućnost za njihovim ublažavanjem.

Kaže da će tada (8. maja), ukoliko se nastavi ovakav trend epidemijske situacije, dozvoliti ugostiteljima da rade do 22 sata i unutra, ali sa 50 odsto kapaciteta.

“Danas smo imali jednu sednicu koja je imala da oceni epidemiološku situaciju. Izbegnimo praznični scenario sada. Možemo ga izbeći. Ako iskoristimo lepo vreme da udahnemo stvarno čistog zdravog vazduha, da se prošetamo sa porodicama, ali da poštujemo mere, biće sve dobro”, naveo je dr Tiodorović.

Apelovao je na ugostitelje da se vakcinišu, kako bi bili pripremljeni za ublažavanje mera i proširenje kapaciteta ugostiteljskih objekata koji mogu da prime goste.

Epidemiolog je rekao da nijedna vakcina protiv koronavirusa ne štiti organizam apsolutno i da je neophodno da se građani čuvaju.

Kako je istakao, u narednom periodu Krizni štab će posebnu pažnju obraćati na vakcinaciju radno aktivnog stanovništva jer su trenutno najugroženiji, navodeći da je među osobama od 65 do 74 godina njih 60 odsto primilo obe doze vakcina.

“Od 15. maja počinje velika kampanja prema mladima u, odnosu na Egzit, u odnosu na festivale. Da se pripremimo i da omogućimo mladima da što normalnije žive”, najavio je Tiodorović.

Dodao je da ukoliko se vakciniše veliki broj mladih to bi bio “veliki korak prema zaustavljanju širenja virusa”.

Kako kaže, opada broj pacijenata u kovid bolnicama.

“Najviše pratimo kovid bolnice i prve preglede. U kovid bolnicama ima manje pacijenata i ima podataka da se više otpusti nego što se primi”, izjavio je Tiodorović, ali uz upozorenje da su i dalje visoki brojevi pacijenata na respiratorima, kao i smrtnih slučajeva.

Na pitanje omogućem uvođenju povlastica za vakcinisane dr Tiodorović navodi da je to i pravno i medicinsko i etičko pitanje.

“Mislim da je najbolji način da to rešavamo sa Evropom i svetom. Da vidimo kako će to biti postavljeno. Moramo imati nešto što će predstavljati obrazac kako se svi ponašamo”, naveo je Tiodorović.

Na pitanje da li će u maju mesecu biti moguće prisustvo publike na stadionima i u halama dr Tiodorović navodi da nije bilo reči na Kriznom štabu o tome.

“Sačekajmo da prođu praznici. Treba nam jedno deset do 14 dana od kada prođu praznici da bismo procenili da li će doći do porasta obolelih. Zašto da ne, u jednom trenutku, ako se steknu uslovi, ako sve bude pod kontrolom, onda ćemo moći da primenimo tako nešto”, naglasio je Tiodorović.