Sednica Kriznog štaba: “Nastava kreće redovno, časovi traju 45 minuta, bez podela u grupe”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Završena je sednica Kriznog štaba na kojoj se odlučivalo o početku početku školske godine i raspravljalo o trenutnoj epidemijskoj situaciji,kao i povećanju stepena vakcinacije.

Ministar prosvete Branko Ružić, nakon sednice Kriznog štaba, predstavio je detaljan plan rada škola od 1. septembra.

“Obrazovanje dece je svakako jedan od prioriteta u našem radu i tome pristupamo na jedan odgovoran, promišljen i sinergijski način”, rekao je Ružić i dodao je da su sa svima razgovarali, pre svega sa zdravstvenom strukom jer su borba protiv koronavirusa i očuvanje zdravlja prioritet, preneo je RTS.

“Intencija nam je da nastava krene redovno, da se đaci više ne dele u grupe i da časovi traju 45 minuta”, naveo je Ružić.

Tri modela funkcionisanja škola

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da će škola početi 1. septembra za sve jedinice lokalne samouprave i istakao da će u opticaju biti tri modela koja će zavisiti od ukrštanja podataka o broju vakcinisanih, zaraženih, procentu pozitivnih testova i poštovanju mera.

Prvi model pripadaće potpuno sigurnom okruženju gde obrazovno-vaspitni rad može da se odvija neposredno u školi za sve učenike u odeljenju istovremeno. Deca sede zajedno u klupama, nose masku samo dok razgovaraju ili odgovaraju, vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu učeniku na razdaljinu od 1,5 metara, objsnio je ministar.

Drugi model, naveo je Ružić, je kombinovani model sličan prošlogodišnjem za učenike sedmog i osmog razreda i srednjoškolce što bi značilo da bi jedan dan radili onlajn, a drugi dan imali neposrednu nastavu.

Istakao je da je razlika u odnosu na prošlogodiši model za srednje škole da se ta smena vrši na dnevnom nivou, a prethodne godine je bilo na nedeljnom nivou.

Naglasio je da tim za procene može da spusti ovaj model i za peti i šesti razred i da ukoliko ima više od 16 učenika u odeljenju delili bi se na grupe.

Treći model predstavlja one najugroženije jedinice loklane samouprave i za te škole je premljena onlajn nastava za srednjoškolce, a za osnovce kombinovana nastava.

Od prvog do čestvrog razreda išli bi na časove od 30 minuta i kao i prošle godine delili bi se na grupe manje od 16 učenika. Drugi ciklus od petog do osmog razreda smenjivali bi se u modelu nastave u danu.

Lokalne samouprave se dele na crvene, žute i zelene

Ružić je naveo da će se lokalne samouprave svrstavati u zone po modelu semafora: crvena, žuta i zelena.

“Primenjivaće se model u skladu sa rizikom, kada tim za škole na osnovu nalaza lokalnog kriznog štaba donese odluku o promeni nastave o istom obaveštava škole i one do petka u 12 časova obaveštavaju roditelje samo u slučaju promene modela”, rekao je ministar.

Kada je reč o predškolskim ustanovama, deca ni na dalje neće nositi maske, kao ni vakcinisani vaspitači koji nisu dužni da nose maske, rekao je Ružić.

“Ako se jedno dete razboli u grupi ili odeljenju sva deca nose maske, a ovo dete se izdvaja i ide u karantin. Ako bude dvoje obolelih ta grupa ili odeljenje ići će na deset dana onlajn nastave”, objasnio je Ružić.