Vojvođanska banka i OTP banka Srbija zvanično su završile jednu od najkompleksnijih integracija na domaćem finansijskom tržištu i u našoj zemlji nastavljaju uspešno da posluju pod nazivom Vojvođanska banka.

Integrisana banka trenutno je šesta po veličini na tržištu Srbije, sa skoro šest procenata tržišnog učešća, više od milion klijenata i trećoj po veličini mrežom filijala.

Integracija klijentima donosi brojne pogodnosti, uključujući proširenu paletu proizvoda i usluga koje predstavljaju sinergiju najboljih rešenja, veću efikasnost, pokrivenost sa čak 148 filijala širom zemlje, kulturu inovacija, i podršku matične OTP Grupe kao dominantane regionalne bankarske grupe na tržištu Centralne i Istočne Evrope.

“Тоkom cele prethodne godine značajni resursi Vojvođanske banke i OTP Banke Srbija bili su usmereni na sprovođenje integracije. U ovom procesu koji je izuzetno složen i koji je zahtevao veliko angažovanje svih zaposlenih, uspeli smo da ostvarimo odlične poslovne rezultate. Udruživanjem dve banke otvoren je put da konsolidovana Banka postane najdinamičnija i najperspektivnija finansijska institucija na srpskom tržištu”, rekao je Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke i zahvalio se svim zaposlenima, kao i klijentima na razumevanju i poverenju.

U 2018. tokom procesa integracije, Vojvođanska banka i OTP banka Srbija ostvarile su sveukupan najbolji rezultat u poslovanju za poslednjih deset godina. Taj trend uspešnog poslovanja se nastavio i u prva četiri meseca ove godine kada je Banka (ne uključujući troškove integracije) ostvarila dobit u iznosu od 58,7 milion evra. Istovremeno, ukupna aktiva uvećana je za 17 odsto i iznosi 1,7 milijardi evra.

“Posebno smo ponosni na činjenicu da smo u ovakvim uslovima ostvarili najveći rast u našoj matičnoj OTP Grupi, uz povećanje naplativih kredita od 29 odsto, pri čemu je Banka bila vrlo aktivna u naplati rizičnih plasmana što je dovelo do najnižeg nivoa nenaplativih kredita od pet odsto. Uz najveću zabeleženu profitabilnost iz redovnog poslovanja, izdvaja se povećanje tržišnog učešća u svim poslovnim segmentima uz rast bruto plasmana značajno iznad tržišnog proseka. Ukupni krediti stanovništvu veći su za 15 odsto, dok je kreditiranje privrede poraslo za 18 odsto, skoro duplo u odnosu na rast tržišta”, podvukao je Mihajlović.

Nenad Bungin, član Izvršnog odbora, naglasio je da su značajni rezultati postignuti u segmentu poslovanja sa stanovništvom, gde je najveći rast ostvaren kod gotovinskih kredita od 21 odsto čime Banka zauzima skoro 10 odsto tržišnog učešća, dok je prodaja stambenih kredita porasla za 29 odsto uz tržišno učešće od 5,6 odsto.

“U središtu naše pažnje ostaju klijenti i njihove potrebe i sve naredne korake planiramo kako bismo unapredili usluge. Digitalizacija je prioritet u čemu je naša grupa među vodećim u čitavoj Evropi”, istakao je Bungin.

​Banka je članica OTP Grupe, najvećeg pružaoca finansijskih usluga u Mađarskoj i dominantne regionalne bankarske grupe na tržištu Centralne i Istočne Evrope. Bankarska grupa je prisutna u 10 zemalja regiona uz Mađarsku, sa bazom od 18,5 miliona klijenata i zapošljava više od 35 hiljada ljudi u Mađarskoj i u svojim subsidijarima u Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Rusiji, Srbiji,  Slovačkoj i Ukrajni. Ukupna aktiva OTP Grupe je dostigla iznos od 45,4 milijardi evra uz najvišu profitabilnost Grupe među evropskim bankarskim grupacijama na kraju 2018. godine koja je iznosila preko jednu milijardu evra. Dobit je uvećana za 15 odsto, dok je doprinos subsidijara porastao na 38 odsto. Kapital Grupe iznosi 5,7 milijardi evra uz 19.1 odsto prinosa na kapital. Zahvaljujući povećanoj potražnji za kreditima u uslovima povoljnog ekonomskog okruženja, neto kreditiranje beleži rast od 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu. U Mađarskoj je matična OTP Banka jedan od najvećih donatora sa više od 6 miliona evra donacija u 2018. godini. Za naredni period OTP Grupa planira nastavak  rasta.

Izvršni odbor integrisane Vojvođanske banke čine predsednik Predrag Mihajlović i članovi Nenad Bungin, Predrag Vasić, Balazs Balogh, Spyridon Ntallas i Marko Rakić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.