Završen Uskršnji baletski seminar

0

BALET JE UMETNOST UZVIŠENE LIRIKE

U organizaciji primabalerine Ane Pavlović i Škole baleta Dance Plus, održan je seminar za učenike baletskih škola, i poseban seminar za baletske pedagoge.

Renomirani balet majstor, pedagog klasičnog baleta i zaslužni umetnik Ruske Federacije, prof. Bahram Juldašev, održao je u Beogradu sedmodnevni intezivni seminar za učenike osnovnih i srednjih baletskih škola po ruskom sistemu Vaganova.

Kao rezultat pažljivog planiranja, časovi su bili dinamični, omogućavajući mladim plesačima da maksimalno savladaju izazove i usavrše svaki pokret i do najfinijeg detalja. Profesor Juldašev se takođe pobrinuo da plesači razumeju razlog svake vežbe; učenik ne samo da treba da savlada kombinaciju, već i da objasni kako se pravilno izvodi i koja je njegova svrha. Ovakvim pristupom povećava se svest igrača o sopstvenom telu, što omogućava harmoniju pokreta i veći izražajni domet.

Rezultati svih ovih pažljivih uputstava i odnosa prema detaljima bili su naročito primetni kod svih mladih igrača u završnici seminara kada su finalne lekcije i same izvedbe vidno oslikavale suštinu ruskog baleta kao umetnosti uzvišene lirike.

Učesnici seminara pohađali su i časove repertoara koje je vodila primabalerina Ana Pavlović. Na ovim predavanjima akcenat je bio na sistematskom proučavanju koreografija poznatih baleta. Analize i same izvedbe odlikovale su se besprekornom preciznošću, pažnjom prema detaljima, lakoćom izvođenja, gracioznošću koja izaziva emocije i individualnom kreativnošću.

U istom periodu, profesor Juldašev održao je i poseban seminar za baletske pedagoge. Po interaktivnom sistemu sa akcentom na individualne umešnosti svakog pedagoga ponaosob,  obrađivani su pedagoški principi i metodika po nastavnom sistemu Vaganove uz pažljivu analizu progresije u kojoj učenik treba da savlada osnovne i pripremne oblike a pre nego što pređe na teže forme.

Organizator:

https://www.dance-plus.net/