Završen prvi upisni rok za fakultete: Najviše interesovanja za psihologiju, IT i biomedicinu. Gde izvesno ostaje slobodnih mesta…?

0
Foto: Nedeljnik

Prvi upisni rok na državne fakultete je završen. Fakulteti sada treba da pošalju izveštaj univerzitetu kako bi zvanični podaci o broju slobodnih mesta bili objavljeni. Mlade i dalje najviše interesuju psihologija, fakulteti koji školuju IT stručnjake i biomedicina, ali i dalje malo ko želi u nastavnike, piše RTS.

Za studiranje na našem najstarijem i najvećem univerzitetu stiglo je 19.240 prijava, a mesta ima za nešto više od petnaest hiljada brucoša. Mladi prvenstveno biraju fakultete čija će im diploma doneti zagarantovan posao.

“Nažalost, gde vidimo smanjeno interesovanje je za obrazovnu delatnost, za buduće edukatore, što mislim da nije dobro, ali mislim da je jasna poruka i državi kako treba delovati, kako treba podsticati novu generaciju nastavnika koji će biti zaista opredeljeni za svoj posao i koji će imati odgovarajuću nadoknadu za taj težak i odgovoran posao”, navodi Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu.

Da bi osigurali indeks, pre svaga budžetski, mnogi su konkurisali na dva fakulteta.

“Nadam se da će svi studenti uspeti da upišu fakultet koji žele. A ako to nije tako, da će naći interesovanje za fakultet koji će zaista ispuniti njihova očekivanja. Ne verujem da mogu da nastave sa svojom karijerom bez fakultetskog obrazovanja. Mislim da je važno da upišu neke studije, a nadam se da će to biti nešto što će ih zanimati i dovesti do željenog ishoda”, kaže Ivanka Popović.

Sasvim je izvesno da će ostati slobodnih mesta na fizici, hemiji, fizičkoj hemiji, filologiji, šumarstvu, Rudarsko-geološkom i Učiteljskom fakultetu, pa i poljoprivredi, koja je naša najbolje plasirana naučna oblast na Šangajskoj listi.

“Ni jedna zemlja ne može da opstane ako nema pokrivene sve relevantne oblasti. Prosto da bi bili samostalni i obezbedili dovoljan broj kadrova iz svih oblasti, moramo da ih i školujemo. Nadam se da će se do kraja upisa u septembru stvari izbalansirati”, ističe rektorka Univerziteta u Beogradu.

Rezulati prvog upisnog roka biće objavljeni na sajtu Univerziteta u Beogradu. Na taj način oni koji su u ovom roku ostali bez indeksa, mogu da saznaju šta mogu da očekuju u drugom i eventualno trećem upisnom roku, prenosi RTS.