Završen prvi krug konsultacija o rekonstrukciji crnogorske Vlade: “Cilj da se unapredi rad Vlade i odnosa parlamentarne većine…”

0

(Beta) – Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić obavio je prvi krug razgovora pojedinačno sa svim predstavnicima partija parlamentarne većine o rekonstruciji Vlade, saopšteno je danas iz kabineta premijera.

U razgovorima je iskazan visok nivo spremnosti i saglasnosti da se bez uslovljavanja pronađe najbolji model unapređenja rada Vlade i odnosa između Vlade i parlamentarne većine, navedeno je.

Vlada će u najkraćem roku pokrenuti inicijativu za novi krug razgovora kojim će se ustanoviti osnovni principi modela unapređenja rada Vlade i parlamentarne većine.

Kriza aktuelne vlasti, zbog koje se ovih dana pregovara o rekonstrukciji Krivokapićevog kabineta, počela je danom formiranja ekspertske vlade – protiv koje je bio Demokratski front (DF), a kulminirala je odlaskom poslanika tog političkog saveza iz Skupštine nakon smene ministra pravde Vladimira Leposavića zbog njegove izjave o Srebrenici i usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

DF je zbog toga otkazao podršku Krivokapiću, poručivši da ako ne budu izabrani nova vlada i novi premijer, najkasnije do kraja godine treba organizovati vanredne izbore. Međutim, DF je uprkos tome našao zajednički jezik s Krivokapićem neposredno uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija 5. septembra na Cetinju.

Nakon toga su DF i Demokrate predložile rekonstrkciju Vlade u koju će ući političari.

Nakon što su Demokrate i Demokratski front saopštili da je Vladu potrebno rekonstruisati, Krivokapić je predložio da rekonstruisana Vlada ima tri potpredsednika, a da se resori “koji su se pokazali kao obimni” podele.

URA Dritana Abazovića se međutim nije precizno izjasnila da li je za njih to prihvatljivo.