Završen projekat podrške mladima „Novo ime“

  0

  Deset veličanstvenih talenata je unapredilo snove iznosom do 2.500 evra.

  Deset mladih talenata iz cele Srbije je tokom proteklih godinu dana dobilo šansu da svoje veštine i znanja unaprede iznosom u vrednosti do 2.500 evra!

  Tako bi, ukratko, glasio opis projekta „Novo ime“ koji je u potpunosti podržala i realizovala kompanija NOVO INVESTMENT, članica NOVOMATIC grupacije u Srbiji. Dajući šansu mladima od 16 do 30 godina da javnosti predstave svoje talente iz oblasti umetnosti, kulture, nauke ili sporta, ova kompanija je nastavila društveno odgovornu misiju koju u grupaciji NOVOMATIC, na globalnom nivou, neguju već više od četiri decenije.

  Vodeći se upravo tom filozofijom, da budu ruka podrške lokalnoj zajednici, ali i pojedincima koji zaslužuju podstrek, iz NOVO INVESTMENT-a su od januara 2020. godine, one pune izazova za sve, pa do februara 2021. podržali 10 mladih ljudi da ostvare svoje snove. Njihove glumačke, stand-up, slikarske ili fotografske veštine je potom prepoznala i publika koja je, poklonivši im srce na platformi novoime.rs, omogućila da izbore titulu Novog Imena.

  I tako iz meseca u mesec, počevši od januara prošle godine, pa sve do ovog februara, uz kraću pauzu uzrokovanu pandemijom korona virusa, kada su sve aktivnosti u vezi sa projektom „Novo ime“ bile stopirane. Ali, kako to obično biva, dobre priče uvek nađu način da (pre)žive, pa tako i ova o danas tako retkoj prilici za mlade da zahvaljujući isključivo svom umeću, ambicijama i entuzijazmu dobiju priliku da njihov talenat procveta.

  Ana Anastasov, koja se bavi muzičkom kompozicijom i dizajnom zvuka za film, televiziju, radio i pozorište, je 10. i poslednja pobednica, koja je u januaru 2021. stigla do titule Novog Imena muzike. U izrazito napetom januarskom ciklusu, tokom kojeg se bukvalno do poslednjeg časa nije sa sigurnošću moglo tvrditi ko će na kraju imati najviše glasova, ona je bila uspešnija od devet preostalih kandidata i tako stigla do podrške za svoje, pa – revolucionarne ideje!

  Da, upravo tako, Ana Anastasov iz Stare Pazove je, slobodno možemo reći, prava svojevrsna mlada revolucionarka, s obzirom da formalno obrazovanje i svoju ljubav prema muzici uspešno spaja sa naukom, ali i ekologijom.

  „Tako sam, u saradnji sa sjajnim ljudima iz Centra za promociju nauke, osmislila zvučnu instalaciju ‘Aerosonar’ koja pokazuje zagađenje vazduha i uticaj čoveka, koji publika doživljava kroz muzičku kompoziciju. Glavna tema mog umetničkog istraživanje je zagađenje u Srbiji, jer želim da ove ekološke probleme publika oseti čulom sluha“, govori Ana, koja je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, smer Snimanje i dizajn zvuka, a trenutno studira na dva master programa, od kojih je jedan Eksperimentalna kompozicija na Akademiji muzike i drame u Geteborgu, u Švedskoj.

  Nagradu koju je osvojila kao Novo Ime muzike upravo želi da iskoristi kako bi nastavila školovanje u inostranstvu.

  „Potrebno mi je da produžim studentsku boravišnu dozvolu bez koje ne mogu da uđem u zemlju. To je ujedno bio i deo moje prijave i ono za šta su se glasači borili“, dodaje Ana.

  Prije nje, do pobede i tutule Novog Imena je stiglo devet sjajnih talenata iz cele Srbije, koji su pokazali da mladima ne nedostaje ideja, kreativnosti, volje i želje, da imaju šta da ponude kako bi život u njihovim zajednicama, ali i celom društvu bio kvalitetniji i produktivnji. Led je probio Stefan Nikolić Spira, mladi glumac sa diplomom istoričara, koji je adresu rodnog Valjeva zamenio onom u Nišu, gde niže sjajne role u ondašnjem Pozorišu lutaka.

  Nakon njega, javnost je oduševio Bole, tačnije Filip Lazarević, mladi Nišlija koji sa svojom raspevanom trupom „Zu Zu Zujalice“ kreira edukativne i zabavne pesme za najmlađe koje plasiraju na svom YouTube kanalu. Zahvaljujući upravo nagradi koju je osvojio kao Novo Ime pevanja, njihovi radovi su postali još kvalitetniji, a u međuvremenu su pokrenuli i emisiju za učenje znakovnog jezika „Deca zna(ku)ju“.

  Slavlje u sledećem ciklusu je nastavljeno u mestu Pečenjevce, kod Leskovca, gde živi Marija Trajković, treće Novo Ime i to fotografisanja. Ova mlada zaljubljenica u fotografiju je publiku osvojila ne samo svojim radovima, već i iskrenim osmehom i entuzijazmom te željom da raste i razvija se kao umetnica.

  Podjednake snove ima i ambiciozni Ivica Mišić, Novo Ime glume iz Požarevca, koji se podjednako dobro snalazi u stand-up komediji, voditeljskim vodama, kao autor vlastitog edukativno-zabavnog YouTube show-a i influenser…

  Da su sva Nova Imena multitalentovana, dokazala je i Anđela Budić, mlada Požarevljanka koja je sve oduševila svojim crtežima, ali i time da, zapravo, uspešno spaja naizgled nespojivo – matematiku i umetnost (svoje dve velike ljubavi). Trenutno studira Elektroinžinjering na Vojnoj akademiji u Beogradu, koji važi za jedan od najtežih fakulteta u Srbiji, a uz sve to, u slobodno vreme se bavi atletikom.

  Manjak samopouzdanja je kočio talenat Ivane Canić iz Lučice, naselja u Požarevcu, ali… onda se desio projekat „Novo ime”, njeni crteži su ugledali svetlo dana, a ona se popela na tron. Ona je nacrtala svoj put do titule šestog Novog Imena, a svoj talenat je iskoristila kako bi bila podjednako uspešna u šminkanju, oslikavanju lica te grafičkom dizajnu.

  Slikarsko umeće je Jovanu Beljić dovelo do pobede u oktobarskom ciklusu, kada je postala Novo Ime slikanja. Ova mlada umetnica iz Stare Pazove je završila industrijski dizajn i specijalističke studije ilustracije. Slikarstvo joj je bilo hobi, a onda postalo njena najveća ljubav, što je i publika prepoznala te joj poklonila najviše srca u sedmom ciklusu projekta „Novo ime“.

  A onda, mesec dana kasnije, pobeda je bila u znaku – vrsnog umeća mlade pijanistkinje Kaje Mandić Plavšić. Ova Somborka je sa nepunih pet godina sela za pijanino, a danas je studentkinja generacije Akademije umetnosti u Novom Sadu – odsek klavir, koja je brojnim nagradama i prizanjima pridodala i titulu Novog Imena muzike.

  Dimitrije Beljanski je u 2021. zakoračio pobednički, tako što je u decembarskom krugu takmičenja imao najviše glasova i takođe stigao do titule Novog Imena muzike. Preko gitare, rok muzike i pank benda, pa sve do komponovanja, koje mu je postalo životni poziv (završio je Kompoziciju na Akademiji umetnosti u rodnom Novom Sadu), do sada je pisao klavirsku, horsku, kamernu i orkestarsku muziku, kao i muziku za pozorište i film.

  Svi oni su mladi, talentovani i neustrašivi, a uz podršku kompanije NOVO INVESTMENT su postali 10 veličanstvenih, jer njihovi snovi su sada java. Oni su dokaz da je ulaganje u ljude, naročito mlade i uspešne, najbolja investicija. Oni su dokaz da su projekti kao što je „Novo ime“ preko potrebni, jer više od 120 prijava, koliko ih je ukupno stiglo tokom deset ciklusa pokazuje da su mladi u Srbiji željni prilika da pokažu svoje veštine i znanja koja će neko prepoznati i znati da nagradi.