Završen 53. Bitef: Nagrada “Mira Trailović” za predstavu “Ali: Strah jede dušu”

0
Foto: Tanjug

Predstava “Ali: Strah jede dušu” osvojila je Gran pri “Mira Trailović” na 53. Bitefu. Specijalna nagrada “Jovan Ćirilov” pripala je predstavi “Nemoralne priče: 1. deo – Kuća majka”.

U četvrtak uveče svečano je zatvoren 53. Bitef, kao Bitef Grad u Luci Beograd, predstavama “Retke ptice”, kompanije “Vuk za Čoveka” iz Francuske i predstavom festivala “Pozvani uz neobjašnjivu energiju”, a nakon predstave proglašeni su dobitnici nagrada.

Predstava “Ali: Strah jede dušu” osvojila je Gran pri “Mira Trailović”, a ujedno i nagradu Politikinog žirija i nagradu publike, dok je specijalna nagrada “Jovan Ćirilov” pripala predstavi “Nemoralne priče: 1. deo – Kuća majka”.

Nakon predstava “Pozvani” i “Retke ptice”, održana je ceremonija dodele nagrada.

Predsednica žirija Kristin Amon-Sirežol saopštila je odluku međunarodnog žirija, prema čijoj je odluci Grand pri “Mira Trailović” za najbolju predstavu u celini pripala predstavi “Ali: Strah jede dušu”, čiju režiju potpisuje Sebastijan Horvat, a produkciju Slovensko narodno gledališče Drama iz Ljubljane, istakavši između ostalog da je izbor materijala korišćen u predstavi relevantan za današnje vreme.

“Iako ovaj komad izgleda jednostavno i suptilno, kompleksan je u svojoj strukturi što vidimo u oba glavna lika i njihovom ponašanju”, istakla je predsednica žirija Kristin Amon-Sirežol.

Specijalna nagrada “Jovan Ćirilov” koja se tradicionalno dodeljuje predstavi koja se ističe nekom od svojih karakteristika pripala je predstavi “Nemoralne priče: 1. deo – Kuća majka”, koautorke i izvodjačice Fie Menar iz Francuske, kompanije “Non nova”.

Politikin žiri dodelio je nagradu za najbolju režiju predstavi “Ali: Strah jede dušu”, u režiji Sebastijana Horvata, uz obrazloženje predsednika žirija da reditelj u predstavi višeznačno istražuje društveno osetljive teme, ali i samu pozorišnu igru, kroz njeno otvaranje prema publici.

Povodom svečanog zatvaranja festivala upriličen je koktel čiji su domaćini bili Sem Fabrici, šef delegacije Evropske Unije u Srbiji, zajedno sa Milošem Latinovićem, direktorom Bitef teatra i Ivanom Medenicom, umetničkim direktorom Bitefa, u Luci Beograd.

Visoke zvanice, predstavnici ambasada Evropske Unije i drugih ambasada, zajedno sa partnerima Bitefa prisustvovali su poslednjem izvođenju predstave “Pozvani”.