Da li se sećate svog bukvara i ponosa zbog prvih naučenih slova i polaska u srednju školu? Knjižare u Kosovskoj ili na Obilićevom vencu bile su omiljeno mesto kupovine knjiga kako bi se nastavilo putovanje kroz svet znanja. Zavod za udžbenike, uz čija izdanja smo odrastali i obrazovali se i danas potvrđuje svoju vrednost praćenjem savremenih tokova u obrazovanju.

Pre nekoliko meseci Zavod je dobio novo rukovodstvo, sa novim idejama za unapređenje poslovanja. Pored dugogodišnjih, iskusnih autora i saradnika, Zavod je okupio i tim mladih stručnjaka kojima su bliske potrebe i afiniteti učenika različitog uzrasta i intezivno radi na njima.

Prateći aktuelnu reformu obrazovanja, uporedo sa pripremom štampanih izdanja intenzivno se radi i na digitalnin udžbenicima, u okviru pilot-projekta „Digitalna učionica“ Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Godinama postoji uspešna saradnja između Zavoda i nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji, čiji je rezultat obezbeđivanje svih neophodnih udžbenika za obavljanje nastave na jezicima manjina i ostvarivanje prava na dostupnost i ravnopravnost u obrazovanju.

Pored udžbenika, Zavod i dalje sa jednakom posvećenošću objavljuje izdanja iz oblasti svetske i domaće književnosti, sabrana i izabrana dela iz oblasti kulture, nauke i umetnosti, koja su od nemerljivog značaja za svetsku, ali i nacionalnu kulturnu baštinu, ali i književnosti za decu. 

Posebno je važno i to da Zavod za udžbenike, kao nacionalni izdavač, neguje i čuva srpski jezik i pismo, kao jedan od stubova našeg identiteta. Građenje nacionalnog identiteta i nacionalne svesti kod mladih ljudi jeste način da očuvamo našu tradiciju i kulturno nasleđe i neophodan preduslov za otvorenost prema svetu. Zavod za udžbenike novim generacijama učenika predstavlja sinonim za najlepše uspomene na školu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.