Zavetnici: Đilas nema mandat da u ime opozicije pregovara sa Vučićem o Beogradu

0
Foto Screenshoot/Youtube

Srpska stranka Zavetnici je saopštila da lider SSP Dragan Đilas nema mandat, niti bilo kakva druga ovlašćenja da u ime cele opozicije pregovara sa liderom SNS u vezi beogradskih izbora.

Kako su naveli u saopštenju, iako su novi izbori za Gradsku skupštinu najrealnija opcija, podsećaju da postoje zakoni, procedure i institucije, te da to ne može biti predmet dogovora dva čoveka.

„Dragan Đilas nema mandat da govori u ime cele opozicije, a ukoliko rešenje krize vidi u separatnim pregovorima sa Aleksandrom Vučićem, onda bilo kakvi naredni razgovori unutar opozicije o regulisanju izbornih nepravilnosti u Beogradu postaju nepotrebni“, istakli su.

Zavetnici poručuju da su nedavno održani izbori na svim nivoima jasno pokazali da je monopol SSP nad pojmom opozicije apsolutno poražen, “kao i njihov manir da uređuju opozicionu scenu prema sopstvenom nahođenju, ličnim hirovima i uskostranačkim interesima”.

Naglašavaju da nova politička realnost sugeriše da su se dogodile značajne političke promene u opozicionom bloku.

“Početkom sedmice, odazvali smo se pozivu na sastanak celokupne opozicije na temu provere svih izbornih nepravilnosti u Beogradu, jer smo snažno privrženi neporecivosti izborne volje naroda i pravu svakog građanina da putem izbora saopšti svoj društveno – politički stav. Očigledno lider SSP ovaj sastanak želi da iskoristi za još jedan pokušaj personalizacije opozicionih snaga. Ako mu je to sa odlazećim koalicionim partnerima ranije polazilo za rukom, sa nama neće moći. Verujemo da takav stav dele i ostale naše kolege iz bloka državotvorne opozicije”, piše u saopštenju.

Ukazuju da im je veliki broj građana na društvenim mrežama skrenuo pažnju i na jednu zanimljivost, koju ocenjuju kao veoma simptomatičnu.

“Naime, poziv na dogovor o ponavljanju izbora, koji je Đilas uputio Vučiću, pojavio se svega pola dana nakon što je vlasnik televizije Pink Željko Mitrović na svom Tviter profilu objavio ‘prognozu’ da će izbori u Beogradu biti ponovljeni”, kažu.

Zavetnici su poručili da “Beograd nije nečija privatna firma i da Beograđani nisu sredstvo za potkusurivanje”.