“Zaustavlja se javni prevoz, zabrana bilo kakvog okupljanja, slavlja…”: Ne bi verovali da će im se to desiti, ali Slovenija je uvela niz restrikcija koje će važiti naredne dve nedelje

0
Fotigrafije: Profimedia, Profimedia

Slovenija je u danas donela niz novih restrikcija kako bi pokušala sprečiti širenje covida-19 i one će biti na snazi sledeće dve nedelje, objavljeno je u Ljubljani.

Kako bi ograničila širenje koronavirusa i sačuvala kapacitet zdravstva slovenačka vlada je donela mere među kojima je zaustavljanje javnog prevoza i zabrana bilo kakvog okupljanja ljudi koji nisu članovi iste porodice ili zajedničkog domaćinstva. Zatvorene su i sve prodavnice koje ne prodaju osnovne životne potrepštine.

Odluka kojom se – uz važeću zabranu kretanja izvan stana ili kuće u noćnim satima, te zabranu napuštanja matičnih opština osim u izuzetnim slučajevima – zabranjuje bilo kakvo okupljanje osoba van kruga porodice ili zajedničkog domaćinstva stupa na snagu već u petak, kazao je na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs, prenosi Jutarnji list.

Uz to, dodao je, zabranjuju se bilo kakva zajednička slavlja, mise i verski obredi, a izuzetno se dopuštaju venčanja ali bez svadbenih svečanosti osobama koje za to dobiju posebnu dozvolu ministarstva javne uprave.

Budući da je situacija s razvojem epidemije kritična i u svim susednim državama, donesena je i odluka kojom se ukida pravo na odlazak u inostranstvo u trajanju 48 sata i povratak bez karantina ili negativnog testa na Covid-19 za osobe koje tamo imaju nekretninu, plovilo ili zemljište.

Poseta članovima porodice izvan Slovenije koji traje manje od 72 sata biće omogućen samo za one zemlje koje su u Evropskoj uniji, pojasnio je Hojs.

Namera novih restriktivnih mera je da se u iduće dve nedelje bitno smanji broj novih hospitalizacija zbog koronavirusa i broj novih dnevnih zaraza i to je jedini način da se vreme pred novogodišnje praznike, uz neke restrikcije, ponovo vrati u normalu, kazao je ministar zdravstva Tomaž Gantar.

Po njegovim rečima prvo zatvaranje koje je 25. oktobta proglasila vlada bilo je “delimično uspešno” jer je smanjilo širenje drugog talasa epidemije s “eksponencijalnog” na “linearan” rast, a sad je potreban dodatan napor i strpljivost svih da se stanje dodatno dovede pod kontrolu jer bi inače posledice mogle biti dugotrajno štetne.

“Ovim nastojimo prekinuti začarani krug širenja virusa u populaciji”, kazao je Gantar, dodavši da ni sam ne bi verovao da će ovakve mere biti potrebne da mu je to neto kazao pre nekoliko nedelja.

Naglasio je da će režim ulaska i izlaska iz Slovenije biti zaoštren i zbog toga jer je primećeno da je  u danima vikenda, koristeći dosadašnje izuzetke, preko granice s Hrvatskom znalo ići i do 17.000 osoba, što se novim merama nastoji sprečiti jer importirani slučajevi zaraze više nisu retki.

Što se tiče sportskih aktivnosti, slovenačka vlada je danas donela odluku da će se treninzi u zatvorenim prostorima moći održavati samo za profesionalne sportiste.

Zaustavlja se gotovo sav servisni i uslužni sektor, osim na primer rada vulkanizera, dimnjačara i sličnih službi.

Nastava u školama i dalje je na daljinu, a i nadalje će biti zatvoreni i vrtići osim za decu zaposlenih u nužnim službama.

Matematički modeli ukazuju da je u Sloveniji zaraženo skoro pet posto od ukupnog stanovništva, kazao je Gantar.

Prema zadnjim podacima u slovenačkim bolnicama je 1.210 obolelih od a broj se i zadnjih dana stalno povećava.

U sredu je umrlo 41 obolelih, što je najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu do sada.

Ukupni broj umrlih od koronavirusa u Sloveniji od početka epidemije je 686 ljudi.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500