“Zaustavite ratove da se ljudi vakcinišu”: Velika Britanija predlaže “trajnu humanitarnu pauzu”

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) –  Velika Britanija je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija dostavila predlog rezolucije sa zahtevom da sve zaraćene strane u svetu odmah uspostave “trajnu humanitarnu pauzu” da bi se omogućila vakcinacija stanovništva protiv kovida-19.

London ponavlja zahtev Saveta bezbednosti iz jula prošle godine za obustavljanje sukoba u celom svetu – od Sirije i Jemena, do Centralnoafričke Republike, Malija, Sudana i Somalije, što je marta 2020. godine prvi predložio generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

U britanskom tekstu se “naglašava potreba za solidarnošću, pravednošću i efikasnošću i poziva da razvijene zemlje poklone vakcine zemljama s malim ili prosečnim prihodima i drugima kojima je to potrebno kroz program Kovaks” koji je ambiciozno pokrenula Svetska zdravstvena organizacija radi kupovine u isporuke vakcina najsiromašnijim narodima sveta.

London je naglasio i da je “za okončanje pandemije od suštinskog značaja ravnopravan pristup vakcinama protiv kovida-19, koje imaju sertifikat da su bezbedne i efikasne”.