Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja i beogradski odbor tog sindikata zatražili su od Gradskog štaba za vanredne situacije da naloži zatvaranje vrtića u kojima je više od 50 odsto zaposlenih zaraženo ili su u izolaciji.

Oni zahtevaju i da nadležni preispitaju postupanje prema zaposlenima koji su bili u direktnom kontaktu sa zaraženom decom, s obzirom da se vaspitači ne testiraju, niti idu u dvonedeljni karantin ako nemaju simptome infekcije virusom korona.

„Razlog takvog postupanja i mera nadležni opravdavaju činjenicom da vaspitači nose maske. Međutim, one su u većini slučajeva pamučne i koriste se u prevenciji, ali nisu dovoljna zaštita od direktnog kontakta sa obolelim. A kontakt sa decom je neminovan“, kaže za Danas Vesna Janjić, predsednica Samostalnog sindikata radnika predškolskog vaspitanja i obrazovanja Beograda.

Sindikati strahuju da sa decom predškolskog uzrasta neće imati ko da radi, ako se nastavi ovakva dinamika širenja zaraze kovidom 19.

Kao spornu ocenjuju preporuku Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda da je dozvoljeno spajanje vaspitnih grupa „u cilju obezbeđivanja kontinuiteta rada sa aspekta raspoloživog broja zaposlenih“.

„Naše pitanje je šta se u okviru propisanih mera smatra prihvatljivim i gde su granice. Sa terena imamo podatke da je preko 30 dece u jaslenoj grupi u jednoj sobi. Zamene se ne angažuju“, upozoravaju sindikati u pismu Gradskom štabu za vanredne situacije i Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda.

Primećuju i da su mere u beogradskim predškolskim ustanovama, s obzirom na broj zaraženih, najblaže.

„U drugim lokalnim samoupravama u istim situacijama se nalažu mere zatvaranja objekata, mere izolacije, potpunih izolacija svih kontakata uz testiranje. Zaposlene u ovom trenutku najviše zabrinjava dinamika širenja zaraze. Oprečne mere izazivaju strah i nesigurnost, ukazali su sindikati i tražili od nadležnih da im dostave podatke o broju zaraženih zaposlenih u prestoničkim predškolskim ustanovama, ali ih nisu dobili.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.