Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu održan je sastanak predstavnika vlasti i opozicije, u organizaciji civilnog sektora. Sastanak je dobrim delom organizovan i održan pod velom tajne. Prve informacije govore da su tema razgovora izborni uslovi. Prema reakcijama učesnika koji su uglavnom po završetku sastanka bili „zakopčani“, rano je govoriti o „dijalogu vlasti i opozicije“. S druge strane, optimističniji pogled na ovaj sastanak bi mogao da se sublimira kroz reči dekana FPN Dragana Simića: „Mislim da je u pitanju dijalog…“

U zgradu fakulteta su, između ostalih, ušli ministar policije Nebojša Stefanović, poslanici Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, kao i poslanica u Skupštini Srbije Marinika Tepić i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Takođe, sastanku su prisustvovali i predstavnici civilnog sektora – predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht i Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvo koji, kako saznajemo, moderira okrugli sto. Prisutan je, kako su preneli mediji i Bojan Klačar iz CeSID-a.

Po završetku sastanku Đilas nije odgovorio na pitanje novinara kako je zadovoljan dijalogom, već se „nasmejao i rekao da je dogovor da se nikakve izjave ne daju medijima“. Isto je ponovio i Miroslav Aleksić iz „Narodne stanke“ Vuka Jeremića, prenosi Blic.

Medijima se kratko obratio direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević.

„Razgovor je vođen u konstruktivnoj atmosferi, dogovor svih učesnika bio je da bude iza zatvorenih vrata. Ovo je bila inicijativa FPN-a i Fonda i mislim da imamo dovoljan legitimitet da pokrenemo ovakav dijalog“, rekao je Antonijević.

Još tokom sastanka, oglasio se poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Vladimir Đukanović.

On je na svom Tviter nalogu okrivio Savez za Srbiju da je „prekršio pravila koja je postavio moderator time što su na sastanak pozvani i mediji“.

https://twitter.com/serbia_forever/status/1156155596703444992?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1156155596703444992&ref_url=https%3A%2F%2Fpulsembed.eu%2Fp2em%2FYmLk4odQN%2F

Pored toga, Đukanović je, već u narednom tvitu, objasnio da je u pitanju prezentacija organizacija CeSID i CRTA i da je „opozicija politizovala čitav skup“.

https://twitter.com/serbia_forever/status/1156159284650160128

Dekan FPN-a Dragan Simić, koji je bio jedan od uvodničara na skupu, izjavio za N1 da je do sastanka došlo na inicijativu Fonda za otvoreno društvo i da je time otvoren dijalog o izbornim uslovima.

„Čim smo seli zajedno, to je dobar znak. Da postoji svest i potreba da se razgovara. Mislim da je u pitanju dijalog. Chatham house su pravila, to je sve što mogu da vam kažem“, rekao je Simić.

Politikolog Boban Stojanović je izjavio da opoizicija ne bi smela da pristane samo na „kozmetičke promene“.

„Opozicija mora da insistira da se ispune zahtevi koje je preporučio ekspertski tim. A to su zahtevi za izmenama u Regulatornom telu za elektornske medije (REM), u Radio-televiziji Srbije, zatim da se otklone pritisci na birače i da dođe do uređenja rada Agencije za borbu protiv korupcije“, rekao je Stojanović.

Analitičar Cvijetin Milivojević je izjavio da je bilo očekivano da dođe do sastanka vlasti i opozicije, ali da je opozicija pogrešila što je kao svoj osnovni zahtev ispostavila dijalog o fer uslovima za izbore.

„Ovo je inicijalni sastanak kojim se uspostavlja dijalog. Kada vlast ne bi ispunila nijedan od zahteva, ipak bi mogla da kaže da je ispunila ‘osnovni uslov’ a to je dijalog o fer i poštenim izborima. To je za opoziciju mač sa dve oštrice“, izjavio je Milivojević za agenciju Beta.

On je kazao da je jasno da aktuelna vlast „ne može da pobegne“ od dijaloga za izborne uslove.

„Biće normalnih izbora ili ih neće ni biti. Svetske organizacije i države neće prihvatiti kao ozbiljne izbore koje je bojkotovala opozicija i usledili bi prevremeni izbori“, rekao je Milivojević.

1 Od 5 miliona“: Dijalog dolazi kasno…

Udruženje „Jedan od pet miliona“ saopštilo je da je dijalog vlasti i opozicije, koji se održao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, poželjan, ali da je došao kasno.

„Još jednom jasno kažemo da bez ispunjenja svih tačaka proizašlih iz preporuka stručne komisije nema slobodnih izbora. Nećemo šargarepe, hoćemo ispunjenje zahteva u protivnom pozivamo na aktivan bojkot“, navelo je to udruženje. 

Udruženje navodi da dijalog mora biti transparentan, jer se tiče svih građana Srbije a ne samo političkih opcija koji učestvuju u izbornoj trci. 

Čanak: Urušena institucija FPN

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da su i on i njegova stranka bili pozvani na današnji sastanak, ali su taj poziv odbili jer veruju da vlast i delovi opozicije na ovaj način urušavaju institucije i marginalizuju Skupštinu Srbije. 

„Načinom na koji je sastanak sazvan i gde je organizovan, on neće doneti ništa dobro. Ako vlast već urušava institucije i marginalizuje Skupštinu Srbije, pitam zbog čega sada u tome učestvuje i opozicija. Skupština kao najviše predstavničko telo građana Srbije je jedino mesto gde se ovakav dijalog može voditi, čime se ojačavaju kapaciteti te institucije“, naveo je Čanak. 

Čanak je ocenio da je „samoproklamovana prava opozicija još jednom pokazala da nije nikakva alternativa naprednjačkoj vlasti, jer su joj koordinate razmišljanja identične“. 

„Da ne pominjem da je uzgred i urušena institucija FPN-a, koji kao ugledna akademska institucija ne bi trebalo da bude sveden na ulogu hostese političkih partija“, poručio je Čanak. 

Komentara

 1. re: O čemu su vlast i opozicija razgovarali iza zatvorenih vrata O tačkicama?

 2. Predrag m.
  30. jula 2019. 16:58

  Opozicija sada kaže da je sistem moguće demontirati, isključivo iznutra. Znači, dogovor sa narodom nije bio potreban. Promena političkog i ekonomskog sistema se ne radi u tajnosti, jer demokratija, vladavina prava, slobodno tržište nisu interesi pojedinaca i političkih oligarhija.

 3. PAD Vizantije
  30. jula 2019. 21:14

  nebojša izvadio i pokazivao diplomu opoziciji a narodne široke mase opoziciji i vlasti govorila majakovskog u deset tačaka .... 1. REVOLUCIJA POČINJE – kada ljudi više ne prihvataju nezadovoljstvo kao normalno stanje, a vi ćutite, građani! 2. REVOLUCIJA POČINJE – kad se bes gladnih ne može kupiti novcem sitih, a vi ste gladni, građani! 3. REVOLUCIJA POČINJE – kad radnici odbiju da budu robovi i otmu ono što im pripada, a vi ćutite, građani! 4. REVOLUCIJA POČINJE – kad moralni zakon ne postoji, a pisani zakoni se primenjuju samo na sirotinji, a vi ste sirotinja, građani! 5. REVOLUCIJA POČINJE – kad država ponižava stare, a hapsi ili proteruje mlade, a vi ćutite, građani! 6. REVOLUCIJA POČINJE – kad vlast služi narodu, a ne narod vlasti, a vi služite, građani! 7. REVOLUCIJA POČINJE – kad umetnici prestanu da budu kukavice i progovore na sav glas, dok vi ćutite, građani! 8. REVOLUCIJA POČINJE – kad su zabranjeni slobodna reč i slobodna misao, a vi ste zabranjeni, građani! 9. REVOLUCIJA POČINJE – kada posla i hleba ima samo za one koji cara slave i hvale, a vi ćutite, građani! 10. REVOLUCIJA POČINJE – kad policija, vojska i službe bezbednosti nisu čuvari slobode, već okupatori sopstvenog naroda, a vi ste okupirani građani!

 4. SOLAJA
  30. jula 2019. 21:53

  Svi su oni isti!Dva lica iste medalje,medalje pohlepe,zelje za vlascu,moci,novcu...A ti,narode moj,samo sluzis da im to sve legalizujes.Trebaju nove face,novi ljudi,neiskvareni novcem,moci,vlascu.Gledamo iste likove 30.god.a narod sve siromasniji,gluplji,neobrazovaniji.

 5. Predrag m.
  30. jula 2019. 22:01

  Ponavlja se scenario pre i posle 5.oktobra.Sve miriše na još jednu prevaru i presvlačenje dresova. Potpisnici sporazuma sa gradjanima treba da budu transparentni u radu a ne da se ponašaju kao kurvice i rade ispod žita.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.