Zatvoreni restorani, karantin i policijski čas: Pooštravanje epidemioloških mera pred praznike širom Evrope

0
Foto: Profimedia

(Beta) – U strahu od naglog porasta broja zaraženih koronavirusom tokom predstojećih praznika, nekoliko evropskih zemalja, uključujući Nemačku, Holandiju i Veliku Britaniju, pooštrile su mere protiv epidemije dok je u Francuskoj karantin od danas pretvoren u policijski čas.

Delimičan karantin u Nemačkoj počinje sutra i trajaće najmanje do 10. januara.

Holandija ove nedelje uvodi karantin od pet nedelja, do 19. januara. U tom periodu će biti zatvorene sve prodavnice sa sekundarnom robom kao i škole. Ostaju otvoreni supermarketi i apoteke.

U Velikoj Britaniji pojedine oblasti među kojima London i delovi jugoistočne Engleske prelaze sutra na oštrije mere, koje podrazumevaju zatvaranje hotela, pabova ii restorana.

Francuska je danas ukinula karantin uveden pre mesec i po dana, ali će zato ostati na snazi policijski čas koji neće važiti samo na Badnji dan 24. decembra. Barovi, restorani, pozorišta, bioskopi, muzeji i sportske hale ostaju zatvoreni.

SAD i Velika Britanija počele su kampanju vakcinacije protiv koronavirusa, a nemačke vlasti danas nisu sakrile da jedva čekaju da Evropska agencija za lekove odobri vakcinu Pfizer-BioNTech.

Agencija je prvobitno dala rok do 29. decembra za donošenje odluke, ali ga je pod pritiskom Nemačke danas pomerila na 21. decembar.

“Cilj je da dobijemo odobrenje pre Božića, a želimo da započnemo vakcinaciju pre kraja godine”, rekao je nemački ministar zdravlja Jens Špan. Nemački list Bild preneo je da službe kancelarke Angele Merkel takođe pristiskaju iza kulisa Evropsku agenciju za lekove i Evropsku uniju da ubrzaju postupak odobrenja vakcine protiv koronavirusa.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500