(Beta-AP) – Pošto su u Nemačkoj restorani, pivnice i barovi zatvoreni zbog epidemije, jedna pivara u Diseldorfu se našla sa 6.000 litara svog starog piva bakarne boje „Altbir“ kojem se približio istek roka trajanja.

Ali, Pivara „Fuechschen“ se dosetila da se udruži s malim, zanatskim pekarama koje koriste prevreo ječam i drugo zrnevlje iz procesa pripreme piva, za proizvodnju tamošnjeg pekarskog poluslanog specijaliteta – vekni hleba „Treberbrot“ (Spent Grain Bread).

„Bila bi šteta prosuti tako ukusno pivo“, rekao je Peter Kenih čija porodica pivaru vodi od 1908. godine.

„Tako smo smislili hleb od piva – da se pri mešenju testa sasvim izostavi voda“, rekao je on u utorak i dodao da je „sjajno što su se ove dve zanatske delatnosti ovako udružile“.

Desetak pekara tako ove nedelje proizvodi pivom obogaćeni regionalni specijalitet „Treberbrot“, a svaki kupac uz svaku veknu dobije na poklon i bocu piva „Fuechschen Altbier“.

„To je vrlo zasitan, ukusan hleb sa zlatnom, hrskavom korom i mekom sredinom“, rekla je pekarka Janika Derksen čija porodica vodi pekaru „Coelven“.

Rekla je da se brzo proširila vest o hlebu čiju veknu njena pekara prodaje za 3,95 evra, uključujući bocu piva „Altbier“. „Pitaju nas iz cele Nemačke da li možemo da ih šaljemo poštom, što rado činimo“, rekla je ona.

Prodaja piva u Nemačkoj je opala zbog „zaključavanja“, te su restorani, pivnice i barovi zatvoreni od početka novembra, osim „za poneti“.

To je problem posebno za mnogobrojne nemačke male pivare, kakva je „Fuechschen“, koje se uveliko oslanjaju na prodaju točenog piva, ali sada nemaju kome da ga isporuče.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.