Zatvor za napadače na Borka Stefanovića: “Nismo zadovoljni, ovo je bio pokušaj ubistva…”

0
Foto: Nedeljnik

(Beta) – Sudsko veće Višeg suda u Kruševcu osudilo je danas okrivljene za napad na potpredsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića na zatvorske kazne od četiri, odnosno tri i po godine zatvora.

Miloš Šaponjić osuđen je na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora za nasilničko ponašanje, nanošenje teških telesnih povreda i napad na službeno lice, odnosno policajca Dejana Palibrka.

Na po tri i po godine zatvora osudjeni su Marko Živković i Danijel Gmijović.

Napad na Stefanovića i Bobana Jovanovića dogodio se 23. novembra 2018. godine ispred Mesne zajednice Rasadnik u Kruševcu, gde su učestvovali na političkoj tribini Levice Srbije.

Sudija Dragan Zdravković ocenio je, u izricanju presude, da je tužilac dokazao da su trojica okrivljenih rukama i nogama napali učesnike skupa i da su im naneli teške telesne povrede, kao i službenom licu koje je bilo na dužnosti.

On je dodao da su izrečene kazne nešto niže, jer se sudilo po starom zakonu.

“Po novom krivičnom zakonu, koji je stupio na snagu 1. decembra 2019. godine, za pomenuta dela predviđene su znatno veće kazne”, dodao je Zdravković uz napomenu da izrečene presude imaju “represivno ali i preventivno dejstvo”.

Više javno tužilaštvo u Kruševcu je na pretresu održanom prošlog četvrtka zatražilo kaznu od četiri i po godine zatvora za Šaponjića, a po tri i po godine za Živkovića i Gmijovića.

“Nismo zadovoljni izrečenom presudom jer smatramo da je ovo bio pokušaj ubistva Borka Stefanovića i mene. Kazne su zapanjujuće male, pogotovo jer je napadnuto i službeno lice. Ovakvom presudom šalje se poruka da mogu da šetaju mojim gradom, našim gradom i nekažnjeni vrše krivična dela”, kazao je Boban Jovanović koji je prisustvovao izricanju prvostepene presude u Višem sudu u Kruševcu.

Izricanju presude nisu prisustvovali okrivljeni, njihov branilac kao ni Borko Stefanović i njegov advokat Vladimir Todorić.