Bivši francuski premijer Fransoa Fijon osuđen je na pet godina zatvora od čega su dve godine strogog zatvora, na novčanu kaznu od 375.000 evra i na 10 godina zabrane obavljanja javne funkcije.

Sud u Parizu je Fijona i njegovu suprugu Penelop proglasio krivim u aferi fiktivnih poslova, odnosno da je državna sredstva koristio za isplate svojoj supruzi i deci za poslove koje nikada nisu obavili.

Fijonova supruga Penelop je proglašena saučesnikom i osuđena na uslovnu kaznu od tri godine, na novčanu kaznu od 375.000 evra i na dve godine zabrane obavljanja javne funkcije.

Bračni par Fijon i suoptuženi Mark Žulo, nekadašnji član parlamenta, moraće i da nadoknade više od milion evra skupštini.

Sud je odlučio da danas donese presudu nakon što je odbio zahtev odbrane za otvaranje ponovne rasprave kako bi se rasvetlili navodni „pritisci“ tokom istrage.

Fijon je osumnjičen da je od 1998. do 2013. supruzi i deci davao poslove parlamentarnih pomoćnika koje nisu obavljali, ali su porodici doneli više od miliona evra.

Fijon je odbacio te optužbe. Skandal se pojavio u medijima tri meseca pre predsedničkih izbora 2017. godine na kojima se kandidovao i Fijon.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.