“Zatvaraju se vrtići, prodavnice, hoteli, restorani, studentski domovi…”: Slovenija uvodi stroge mere

0
Foto: Profimedia

Slovenija će narednih dana uvesti nove restrikcije kako bi suzbila širenje korona virusa, najavio je danas premijer Janez Janša.

Prodavnice koje ne prodaju robu koja od nije od životnog značaja biće zatvorene, kao i hoteli, obdaništa, restorani, tržni centri i studentski domovi, uz nekoliko izuzetaka, prenosi Jutarnji list.

Tako će biti otvorene menze u radnim organizacijama, bolnicama, omogućena dostava ili preuzimanje hrane uz mere zaštite, a lokalne vlasti su pozvane da omoguće čuvanje vrtićke dece za zaposlene u nužnim javnim službama i preduzećima.

Slovenska vlada danas je donijela odluku o pooštravanju restriktivnih mjera zbog velikog širenja covida-19, objavio je na konferenciji za novinare u Ljubljani premijer Janez Janša i najavio obustavu više gospodarskih i javnih aktivnosti tijekom idućeg tjedna.

Kako bi se zaustavilo širenje virusa u Sloveniji, doći će do gašenja većine nenužnih aktivnosti, zatvaraju se restorani, hoteli i trgovački centri, dječji vrtići, đački i studentski domovi, ali uz neke izuzetke slične onima u vrijeme kad su se restrikcije uvele u proljetnom prvom valu epidemije.

Tako će biti otvorene menze u radnim organizacijama, bolnicama, omogućena dostava ili preuzimanje hrane uz mjere zaštite, a lokalne vlasti su pozvane da omoguće čuvanje vrtićke djece za zaposlene u nužnim javnim službama i poduzećima.

Janša je poručio poslodavcima, ako je moguće, da organizuju posao tako da zaposleni rade od kuće. Što se tiče režima na granici, on se u sadašnjem trenutku ne menja i moguć je tranzit iz drugih država i u druge države.

Mere će biti na snazi nedelju dana.

Većina odluka o novim mjerama stupa na snagu u subotu, a idućeg četvrtka vlada će donijeti odluku da li će se mere produžiti, zaoštriti ili se neke od njih ublažiti, što zavisi od razvoja epidemiološke situacije.

Janša je kazao da je optimista da će se širenje virusa ograničiti jer sada svi shvataju da je to “opasnost koja ne bira”.

“Iduća nedelja će biti nedelja borbe, nedelja u kojoj virus moramo ograničiti”, kazao je Janša, dodavši da će režim novih mera biti sličan onome koji je važio na proleće, ali da se nada kako će one biti sada na snazi kraće vreme jer je o virusu sada mnogo manje nepoznanica nego onda iako je zbog hladnog razdoblja opasnost njegovog širenja sada veća.

Janša je kazao da je Slovenija “u zahtevnoj” situaciji, ali da je slično i u drugim evropskim državama, da je vlada u kontaktu i komunikaciji s drugim evropskim vladama, razmjenjuje s njima iskustva.

U Sloveniji su u poslednja 24 sata potvrđena 1.663 nova slučaja korona virusa na osnovu 6.215 testiranih uzoraka, što je rekordan dnevni broj novozaraženih i testiranih, objavljeno je na vladinom sajtu za praćenje epidemije.