Zatvaraju se restorani i prodavncie posle 19 časova: “Uvodimo nove mere, Švajcarska se nalazi u kritičnoj situaciji…”

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Švajcarska koja ne uspeva da savlada epidemiju kovid-19 i beleži najviši stepen zaraze u Evropi, usvojila je danas niz novih mera uključujući zatvaranje restorana, barova i prodavnica u 19 sati. 

Ti objekti će ipak moći da ostanu otvoreni do 1.00 sat u noći od 24. do 25. decembra i 31. decembra do 1. januara, navela je vlada i precizirala da te mere stupaju na snagu od subote 12. decembra.

Izuzeće od zatvranja restorana i prodavnica je moguće u kantonima koji imaju dobru epidemiološku situaciju, odnosno ako je stopa reprodukcije manja od jedan tokom najmanje sedam uzastopnih dana i ako je broj novoinficiranih po 100.000 stanovnika manji od švajcarskog proseka u poslednjih sedam dana.

Prodavnice, mesta za sport i razonodu, muzeji i biblioteke takođe se zatvaraju u 19 časova i neće raditi nedeljom.

Zabranjena su javna okupljanja izuzev verskih službi, političke manifestacije ili zasedanje skupština.

“Moramo uvesti nove mere. Nalazimo se u kritičnoj situaciji”, rekla je švajcarska predsednica Simoneta Somaruga i naglasila da je rast epidemije eksponencijalan i da bolnice dostižu svoje granice. 

Oko 5.000 novozaraženih se prijavljuje dnevno u odnosu na nekoliko stotina u prvom talasu, a stopa pozitivnih testova na koronavirus se zadržava na vrlo visokom nivou.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500