“Zatvara se kovid bolnica u Areni, odlaze i poslednji pacijenti…”

0
(BETAPHOTO/BEOINFO/DS)

Poslednji pacijenti napuštaju privremenu kovid bolnicu u Štark areni, koja se na osnovu odluke Vlade od 14. maja zatvara, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić za Studio B, a prenosi N1.

Od poslednjih 49 pacijenata koji su ostali u privremenoj bolnici u Štark areni, njih 13 će biti prebačeno u kovid bolnicu u Batajnici, a ostali će biti pušteni kućama jer su izlečeni, rekao je Vesić i dodao da će posle toga privremena kovid bolnica u Areni biti zatvorena.

Vesić je naveo da je kroz Štark arenu, koja ima 510 postelja, prošlo 4.970 pacijenta i 450 u prvoj turi i da su se dogodila četiri smrtna slučaja.

On je rekao da je u Beogradu vakcinisano oko 48 odsto stanovništva, a revakcinisano skoro 40 odsto, dodavši da će Arena veoma brzo ponovo postati mesto na kome će se odigravati sportske utakmice i organizovati koncerti.

Govoreći o Zakonu o metrou i gradskoj železnici, Vesić je istakao da je taj zakon obezbedio pravni okvir da počne izgradnja metroa u novembru ove godine.

„Veoma brzo će biti raspisan tender za projektovanje prvih 19 metro stanica, u junu počinje izjašnjavanje građana o izgledu vagona i veoma brzo u Kini počinje proizvodnja TBM mašina koje će pod zemljom kopati tunele, najavio je Vesić.

On je dodao da će prva linija metroa biti završena do 2028, druga do 2030. godine, dok će se u međuvremenu graditi gradska železnica koja će sa metroom da poveže sve prigradske opštine, izuzev Grocke.

Povodom odluke Vlade Srbije da Krunski venac i Svetosavski plato na Vračaru proglasi prostorno kulturno-istorijskim celinama, Vesić je istakao da je time kulturno nasleđe sačuvano od investitorske gradnje.

“Od 2017. do danas Vlada Srbije je na predlog grada proglasila devet prostorno kulturno-istorijskih celina u Beogradu, a to su istorijsko jezgro Beograda, Terazije, Profesorsku koloniju, područje uz ulicu Kneza Miloša, Smiljanićevu ulicu, Cerak, Novi Beograd, Krunski venac i Svetosavski plato”, rekao je Vesić.