Zašto treba da pazite kad ukucavate podatke u Guglov pretraživač

0
Foto: Profimedia

Gadgets Now otkriva nekoliko stvari koje nikada ne bi trebalo da pretražujete na Guglu, prenosi N1.

Adrese za online bankarstvo

Na Guglu postoji mnoštvo lažnih stranica za online bankarstvo. Savet je da ne “guglate” adresu direktno u pretraživač, već da zapamtite njihovu tačnu adresu. Uvek upišite zvanični URL portala da pristupite strani i da ostanete u bezbednoj zoni. U suprotnom, verovatnoća krađe lozinke i ličnih podataka je veća, jer postoje one izmišljene stranice koje izgledaju baš kao stranice vaše banke.

Brojevi kompanija

Jedna od najpopularnijih online prevara je objavljivanje lažnih stranica kompanija i kontakt brojeva korisničke službe.

Lekovi i simptomi bolesti

Gugl definitivno nije pravo mesto za traženje odgovarajućih lekova. “Gadgets” savetuje da se, ipak, obratite pravom doktoru i ne oslanjate se na informacije s Gugla o potencijalnim bolestima. Takođe je vrlo opasno da se kupuju lekovi na osnovu sopstvene procene.

Medicinski saveti i lečenja

Kao i u slučaju lekova, ako ste bolesni, idite kod doktora. Čak i za dijetu. Telo svakog čoveka je jedinstveno i vrlo je teško, a u mnogo slučajeva i štetno po zdravlje, prikloniti se nekoj ekstra dijeti ili prehrambenim savetima koje ste “izguglali”.

Finansijski saveti

Google nije idealno mesto za traženje saveta ili vodiča za lične finansije i potencijalna ulaganja u deonice. Baš kao što je zdravlje, i finansije su jedinstvene, i ne postoji neki magični finansijski plan investicija zbog kojeg ćete se obogatiti u kratkom vremenu.

Vladina web strana

Vladine mrežne strane na kojima se informišete o porezima, bolničkim uslugama i slično, primarne su mete online prevara. S obzirom da je teško utvrditi koja web stranica originalna, uvek se kačite direktno na stranice ministarstava, vlade i državne uprave.

Društvene mreže

Možda zvuči neobično, ali za društvene mreže uvek je preporučljivo direktno spajanje utpikavanjem njihove adrese. Ako tražite stranicu preko Gugla, moguće je da ćete zabunom ući u neku lažnu i “nasesti” na online prevaru.

E-reklame

Lažne mrežne strane koje nude tzv. e-reklame stvorile su pravu najezdu na pretraživaču Gugla. Reč je o još jednoj tipičnoj prevari gde se ljudi “navlače” atraktivnim cenama pa kliktaju na zlonamerne stranice koje zatim mogu da ukradu podatke o internet bankarstvu.

Besplatni antivirusi

Gadgets savetuje da ne tražite programe za besplatne antiviruse na Guglu. Navode da postoji mnoštvo lažnih rezultata zbog kojih ćete možda i dobiti virus, umesto da zaštite kompjuter ili mobilni.

Kuponi

Za slučaj da želite kupon, nemojte da ga tražite na Guglu. Postoji mogućnost da uđete na lažnu stranu koja može da prodaje lažne kupone. Vi ćete biti oduševljeni ponudom i uneti podatke, a kupon vam neće doneti ništa. I još ćete možda ostati bez korisničkog računa i novce.