Zašto svi sada gledaju u Vuhan: “To uliva nadu i hrabrost celom svetu…”

0
Ilustracija, foto: Profimedia

Primer Vuhana, epicentra epidemije korona virusa u Kini gde nijedan novi slučaj zaraze nije prijavljen od četvrtka, predstavlja nadu za svet, ocenio je danas generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

“U Vuhanu juče nije prijavljen nijedan novi slučaj zaraze i to je prvi put od izbijanja epidemije”, rekao je Gebrejesus na onlajn konferenciji za novinare u Ženevi.

Prema njegovim rečima, Vuhan uliva nadu svetu jer se pokazuje da najgora situacija može da se promeni na bolje.

U Kini, drugi dan zaredom, nema novih slučajeva infekcije COVID-19.

Italija je sada najugroženija zemlja ispred Kine koja ima 80.976 slučajeva zaraze i 3.248 mrtvih, dok je u Italiji prijavljen 47.021 zaraženi pacijent i 4.032 umrlih.

Na globalnom nivou, od korona virusa je umrlo 11.015 osoba od kada se ta bolest pojavila u decembru. Inficirano je više od 250.000 ljudi.

“Naravno, treba ostati oprezan, jer situacija može ponovo da se obrne. Medjutim, iskustvo gradova i zemalja gde se beleži pad obolelih uliva nadu i hrabrost ostatku sveta”, rekao je Gebrejesus.

Generalni direktor SZO je dodao da iako je bolest posebno opasna za starije osobe i hronične bolesnike, i mladi treba da imaju na umu da nisu “nepobedivi” i da treba da ograniče društveni život.

SZO je navela da će od sada više koristi termin “fizičko distanciranje” od “društvenog distanciranja” kako bi bolje opisala neophodnost zadržavanja fizičke razdaljine izmedju ljudi kako bi se sprečilo širenje virusa.

Dodaje se da promena termina treba da znači da fizička izolacija ne znači i društvenu izolaciju, jer je važno zadržati dobro zdravlje tokom krize, a društveni kontakti mogu da ostvaruju i bez fizičkog prisustva.

SZO je ponudila broj na aplikaciji VatsAp (WhatsApp) na kojoj se mogu naći pouzdane informacije o pandemiji. Dovoljno je da se porukom ukuca “hi” na broj +41 798 931 892. Za sada je taj servis dostupan na engleskom a naredne nedelje će biti i na drugim jezicima.

(Beta)