Zašto svi (i oni koji će “guglati” o pravilima) pričaju o Superboulu: Dr Dre, Snup Dog, Eminem, Meri Džej Blajdž… Najjeftinije karte od 4.000 dolara i malo (američkog) fudbala

0
EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Ponovo je doba godine kada i oni koji ne prate američki fudbal toliko pomno, pribegnu svim poznatim metodama u nadi da neće prespavati najvažniju utakmicu sezone, a pretraživače ispune pitanja o pravilima igre.

Ovogodišnji Superboul, pedeset i šesti po redu, odigraće se u Los Anđelesu – gradu koji je ugostio prvo nadmetanje za trofej kasnije nazvan po legendarnom Vinsu Lombardiju.

 S obzirom na lokaciju, očekuje se prisustvo velikog broja poznatih ličnosti u ložama SoFi stadiona, a cene regularnih karata nisu ništa manje elitne.

Najjeftinija ulaznica košta oko 4.000 dolara, dok cena najskupljih dostiže vrtoglavih 40.000 američkih novčanica, što je razbesnelo navijače širom SAD. Međutim, novac ovim ne iscrpljuje svoj uticaj. Blagi pad u gledanosti nije negativno uticao na propagandni program.

 Štaviše, cena poluminutne reklame skočila je na 6,5 miliona dolara, što je povećanje od gotovo milion u odnosu na prethodnu godinu. Superboul u proseku traje oko četiri sata, a celokupan reklamni prostor je otkupljen još pre početka sezone.

Kada je o nastupu na poluvremenu reč – organizatori su se potrudili da upriliče zabavu na kalifornijski način. Dr Dre, Snup Dog, Eminem, Kendrik Lamar i Meri Džej Blajdž uveseljavaće publiku u Inglvudu – delu grada koji se često pominje u njihovim pesmama.

No, uprkos 43 Gremi nagrade koje poseduju, najveći spektakl očekuje se na zelenoj površini. Drugu godinu u nizu će jedna od ekipa utakmicu odigrati na domaćem terenu, iako je cilj da se takav scenario izbegne.

Paradoksalno, Sinsinati Bengalsi biće nominalni domaćini Los Anđeles Remsima, uprkos tome što su Remsi ti koji SoFi stadion nazivaju svojim domom.

„Gosti“ će stoga, osim naklonosti publike, imati priliku i da se pitaju pri sudijskom podbacivanju novčića, koje se pokazalo kao izuzetno važno u ovogodišnjem plej-ofu.

 Za razliku od izvođača na poluvremenu, čije su trofejne police dobro popunjene, većina učesnika Superboula u potrazi je za svojim prvim komadom srebrnine.

Jedini kojima je pošlo za rukom da osvoje šampionski prsten jesu članovi franšize iz Los Anđelesa – Von Miler i Soni Mišel, a i oni su se timu pridružili u toku sezone.

Meč će obeležiti i oni koji se nalaze pokraj igrališta. Šon Mekvej i Zek Tejlor najmlađi su par glavnih trenera u istoriji Superboula, dok bi Mekvej u slučaju pobede mogao da postane i najmlađi šef stručnog štaba koji ga je osvojio.

Njih dvojica se dobro poznaju, s obzirom na to da je Tejlor proveo dve godine u stručnom štabu Remsa, pre nego što je dobio šansu od uprave Bengalsa.

Remsi su četiri puta nastupali u poslednjoj utakmici sezone, a samo jednom su izašli kao pobednici.

Sa druge strane, Sinsinati je jedna od dvanaest franšiza koje nikada nisu osvojile Superboul, a ovo će im biti treći pokušaj.