Svakog Božića oduševljavamo se slikama iz Džeksona, Kalifornija, gradića u kom je izgrađena prva srpska crkva u SAD, kako potomci srpskih doseljenika sedmog januara tačno u podne pucaju u vazduh iz vazdušnih pušaka.

Američki mediji gotovo svake godine prenose te slike običaja za koje govore da su srpski doseljenici doneli iz „starog kraja“.

Episkop zapadnoamerički Maksim, čijoj eparhiji i „pripada“ Crkva Svetog Save u Džeksonu, za novi broj Nedeljnika, između ostalog, odgovorio je i na pitanje o ovom neobičnom običaju, koji ipak, nije u potpunosti došao iz „starog kraja“.

„Naš sveštenik otac Marko Bojović iz Džeksona govorio je na tu temu, pošto već godinama svet obiđu snimci pucnjave sa naše proslave Božića u tom gradu. Taj neobični, sad već tradicionalni momenat u celokupnom miljeu praznika Božića, zaista je samo jedan detalj iz života najstarije srpske crkve u Americi u kalifornijskom gradiću Džeksonu“, rekao je vladika Maksim.

On je rekao da je to spoj tradicija koji se ne vezuje samo za „pucanje“.

„Mnogima promiče da taj spoj američkog kauboja i srpskog seljaka – a simbioza domaćeg američkog i imigrantskog srpskog je dovela do toga (da ukratko odgovorim na vaše pitanje) – ne važi samo za pucnjavu iz pušaka. Ti ljudi su učesnici ukupnog božićnog praznovanja u hramu i u crkvenoj sali“, rekao je vladika Maksim.

A šta je vladika Maksim rekao o proteklom Saboru i o svim pitanjima koje opterećuju SPC – od Darvinove teorije i vakcinacije, do sukoba Moskve i Carigrada – čitajte u aktuelanom Nedeljniku.

CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 30. MAJA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA.NET

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.