Zašto se za mitropolita Joanikija nije glasalo, a zašto se za njegovog naslednika išlo u drugi krug

0
Screenshot/YouTube/TV Hram

Novi mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije (Mićović) naslediće dugogodišnjeg poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija, a na njegovo mestu eparhiji budimljansko nikšićkoj dolazi dosadašnji vikar Mitropolije crnogorsko-primorske episkop dioklijski Metodije (Ostojić). To su zaključi jučerašnjeg zasedanja Sabora SPC.

Sam izbor novog mitropolita je protekao relativno jednostavno, imajući u vidu sve trzavice i tenzije koje su po ovom pitanju prethodile zasedanju – od odnosa unutar suprostavljenih struja u SPC, do premijera Crne Gore čijim je dolaskom u Patrijaršiju na sastanak sa patrijarhom Porfirijem dodatno podgrejana atmosfera, posebno imajući u vidu da se paralelno rešava pitanje potpisivanja Temeljnog ugovora SPC sa državom Crnom Gorom.

Tek, za Joanikija se nije glasalo na Saboru, već je izabran aklamacijom, na predlog patrijarha Porfirija. Da je neko od vladika zatražio, moglo je lako da dođe do glasanja, a onda bi svkako opet rzličite struje merile svoje “glasačke snage”.

To ne znali i da nije bilo deklarativnog protivljenja. Nije tajna da je protiv Joanikija bio episkop bački Irinej, koji je tradicionalno bio u sukobu sa Amfilohijem. Ti odnosi nisu ništa novo.

Kako više izvora navodi, episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, episkop kruševački David i episkop Irinej tokom izbora prigovarali su “da nije u redu da se Sabor ucenjuje”.

Tu se misli na potez Zdravka Krivokapića koji je kao premijer rekao da “prenosi želju vernog naroda da Joanikije bude mitropolit”.

Krivokapić je optužio preksinoć u otvorenom pismu i lidera Nove srpske demokratije Andriju Mandića da je pokušao da opstruira izbor mitropolita i da izdejstvuje da se odloži do rekonstrukcije vlade.

Joanikije je na prethodnim lokalnim izborima indirektno podržao Krivokapića i predsjednika Skupštine Aleksu Bečića, ali se prekjuče oglasio poručio da je od premijera zatražio da potpiše Temeljni ugovor kao što je obećao, a ne da se meša u izbor mitropolita.

Potpisivanje Temeljnog ugovora je odloženo.

E sad, kako je Joanikije prešao na tron Svetog Petra Cetinjskog, ostalo je upražnjeno mesto u njegovoj doasadašnjoj eparhiji, koja je takođe većim delom u Crnoj Gori.

Za Joanikijevog naslednika su kandidovana čak trojica episkopa.

Pretpostavka uoči Sabora je bila da će na to mesto biti izabran episkop južnoamerički Kirilo, takođe jedan od bliskih saradnika mitropolita Amfilohija.

Joanikije je, prema izvorima podgoroikih Vijesti, predložio Kirila, a episkop Fotije je predložio vikarnog episkopa Stefana Šarića.

I episkop Stefan važi za vladiku koji pripada “ovoj drugoj struji”, a mediji su ga povezivali i sa vladajućim strukturama u državi (Srbiji).

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom je učinio ovu trku uzbudljivijom tako što je predložio Metodija kao trećeg kandidata.

Episkop Stefan je u prvom krugu glasanja imao najviše glasova, dok je najmanje imao Kirilo.

U drugom krugu, između Stefana i Metodija, ovaj drugi je imao dva glasa više.

Metodije je široj javnosti postao poznat nakon što su krajem 2019. iz Mitropolije saopštene informacije da je pretučen. Policija je to demantovala.

Metodije je i glavni urednik časopisa “Svetigora” Mitropolije crnogorsko-primorske.