Zašto se uveče lupa u šerpe? Građani ne pristaju na ponižavajući položaj podanika, kaže Zoran Stojiljković

0
Foto: Medija centar Beograd

 Sve masovnije učešće gradjana u akciji “Buka protiv diktature” je čin “opravdanog gradjanskog prkosa” izazvan suspendovanjem demokratije i osnovnih gradjanskih prava, ocenio je predsednik Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” Zoran Stojiljković.

On je u saopštenju naveo da je podrška za taj protest ukazuje da gradjani ne pristaju na “ponižavajući položaj podanika”, dugotrajnu izolaciju, ali i da je večernja buka reakcija i na “prenašminkani predizborni optimizam vlasti”.

“Za nas u Sindikatu ‘Nezavisnost’ protest je dokaz da gradjani vide i da predložene mere nisu proizvod dijaloga i da ne nose elemente trajnosti i dovoljne usmerenosti na najugroženije kategorije. Da ne postoje instrumenti kontrole i nadzora nad sredstvima i kreditima koje mi izdvajamo i koje ćemo mi morati da vraćamo. Ne mogu oni poklanjati nešto što je naše”, kazao je Stojiljković.

Prema njegovim rečima, “dalek je put od buke kao prkosa do artikulisanog glasa protesta i promene”. Pozvao je gradjane da “zajedno uspravno koračaju putem artikulacije jasnih socijalnih i političkih zahteva” i “prepoznavanja društvenih i političkih aktera u koje se može imati opipljivo i proverljivo poverenje”.

(Beta)