Pokret Opre Roma Srbija saopštio je da je obrazovni sistem Republike Srbije pokazao društvenu neodgovornost prema romskoj zajednici time što je u obrazovnim ustanovama dozvolio da se u planu i programu nalazi sadržaj koji koristi pogrdan naziv za Rome i najavio da će podneti pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Ministarstva prosvete i izdavačke kuće Klett.

Dodaje se da u školi kao vaspitnoj-obrazovnoj instituciji u lektiri “Narodne umotvorine lake za đake trećake“ izdavačke kuće Klett pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije, u 2022. godini deca čitaju:

„Pitalo Ciganče majku: Koji je dan najdulji u godini?

Oni kad se čeka večera bez ručka“.

„Ovo je tragično za Srbiju iz više razloga. Pre svega, nepoštovanja prava nacionalne manjine jer naziv Rom je usvojen 1971. godine, a Romi su zvanično u Srbiji od 2002. godine nacionalna manjina. Zašto se u udžbenicima i dalje nazivamo ‘Ciganima’? Ovakvo podsticanje stereotipa i diskriminacije deci od devet godina je pokazatelj mnogo ozbiljnijeg problema. Etnička pristrasnost u udžbenicima i nastavnim planovima i programima protiv Roma je sistemski problem“, ocenjuje pokret, prenosi.

U saopštenju se navodi i da država odobrava udžbenike koji se koriste u obrazovnom sistemu. „Iako izdavači tvrde da su multikulturalni i da poštuju različitost svih ljudi, nijedan od udžbenika ne istražuje ili uči o rasizmu protiv Roma u istoriji Srbije“, upozorava pokret.

Dodaje se i da nastavni planovi i programi često pristupaju temama o Romima na nepotpun i obmanjujući način, najčešće podstičući negativan narativ i posebno opravdajući obespravljenost Roma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.