Zašto se stiče utisak da danas biznismeni ćute? Branislav Grujić za novi Nedeljnik

0
Fotografija: Igor Pavićević

U razgovoru za Nedeljnik, vođenom na nešto nižoj nadmorskoj visini od krova “West Towera” gde smo ga slikali, Branislav Grujić je pričao o svojim počecima, odlasku i povratku u zemlju, biznisu u Rusiji, odnosu sa Zoranom Đinđićem i očekivanjima posle Petog oktobra, o odnosu krupnog biznisa sa različitim vlastima…

Zašto se stiče utisak da danas biznismeni ćute? Vi gotovo deset godina niste dali intervju?

Za nas privrednike, politički sistem je dobar onoliko koliko nam omogućava da radimo. Današnji sistem nam to omogućuje, zato i ne čujemo privrednike da mnogo pričaju. Može da se radi. Popravljen je sistem, ili bolje reći korigovan je u delovima koji su kočili biznis. Ja sam 2012. završio mandat predsednika “Privrednika”, nisam želeo još jedan. Bio sam jedno vreme u Nacionalnom savetu za preporod gde sam maksimalno dao svoj doprinos i s vremenom je država preuzela sve ingerencije, a ja nemam potrebe da se oglašavam.

Moj resorni sagovornik sa kojim uvek mogu da razgovaram je Marko Čadež iz Privredne komore, gde je Komora preuzela i dobila snagu da bude naš predstavnik. I ako nam nešto treba, ja se obratim njemu. Ne moramo više da sedimo u vladi, da idemo od ministra do ministra da kukamo i pitamo zašto nam ne daju dozvole da radimo.

Ceo intervju objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 18. novembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Mond diplomatika na srpskom jeziku