“Zašto sam počeo da pišem romane? Izgleda, na kraju, da ću morati da budem zahvalan i naprednjacima…”: Siniša Kovačević u novom Nedeljniku

0
Foto Igor Pavicevic

Posle prvog stigao je i drugi. Roman Siniše Kovačevića. Čitaocima dela Osvajanje zavičaja (u izdanju „Vukotić media“) priča će se učiniti poznatom. Reč je o Kovačevićevoj Velikoj drami pretočenoj u roman. Zašto je postao romanopisac, o junacima svojih dela, budućim knjigama i kakve to veze ima sa sadašnjošću u kojoj živimo, Siniša Kovačević, koji je i potpredsednik Narodne stranke, govorio je u intervjuu za Nedeljnik.

“Velika drama je bezuspešno skidana u vreme prethodnog režima, koji se kad je Narodno pozorište u pitanju, u personalnom ili kadrovskom smislu, ni po čemu nije razlikovao od naprednjačkog.

Tadašnji demokratski upravnik Dejan Savić, veštinom cirkuskog akrobate, prebacio se među napredne pobednike koristivši ranije uvežbavane veštine. Za mene su postojala dva načina. Da strpljivo pišem drame, što sam i učinio, ali su one brutalno odbijane od Dušana Kovačevića kada je Zvezdara teatar u pitanju, Branimira Brstine u Ateljeu 212 i Ćustića u Beogradskom dramskom… Ili da pišem romane da se ne bih pretvorio u kafansku kukumavku. Izabrao sam ovo drugo i sad su pred vama i Godine vrana i Osvajanje zavičaja. Izgleda, na kraju, da ću pored Manojla Vukotića, morati da budem zahvalan i naprednjacima”, rekao je između ostalog Siniša Kovačević.

CEO TEKST INTERVJUA SA SINIŠOM KOVAČEVIĆEM ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 5. DECEMBRA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA.NET