Zašto sam odlučila da se vakcinišem

6
(BETAPHOTO/Ministarstvo za rad, zaposljavanje, boracka i socijalna pitanja/DS)

Ministarka rada, zapošljavanja boračkih i socijalnih pitanja i članica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa danas će primiti “Fajzerovu” vakcinu i tim povodom je danas izjavila da se oseća ponosno jer je “Srbija uspela da nabavi vakcinu među prvima u svetu”.

Darija Kisić Tepavčević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, navela da danas počinje vakcinacija u Srbiji, i to prvo među najstarijim sugrađanima u domovima za stare.

Kako je rekla, ona će se vakcinisati pre svih njih da bi pokazala svoje mišljenje o tome koliko je vakcina efikasna i bezbedna.

“Želim da pokažem ličnom primerom”, rekla je ministarka.

Dodala je da odluka da se prvo vakcinišu najstariji nije doneta ad hok, već postoji koordinaciono telo koje je odlučilo u odnosu na kriterijume SZO i drugih organizacija, i u odnosu na raspoložive količine i rizike.

Ističe da je populacija starijih osoba u kolektivnim smetšajima u visokom riziku.

Govoreći o “Fajzerovoj” vakcini, kaže da postoje specifičnosti koje se tiču pakovanja i načina aplikacije. Ističe da je zdravstveno osoblje koje će davati vakcinu prošlo sve obuke i da su spremni.

Ministarka navodi da su istraživanja pokazala da je vakcina bezbedna, da ne izaziva teške neželjene efekte i da su moguće lokalne reakcije na ubodnom mestu koje su prolazne.

“Vakcina je u našoj zemlji, to je velika vest i to bi trebalo da bude svetlo na kraju tunela kovida 19”, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Kada je reč o novom soju virusa u Velikoj Britaniji, rekla je da se rade ispitivanja i da to nije prva izmena virusa. Dodaje da virus koji je cirkulisao u Evropi nije isti kao onaj iz Vuhana.

Na pitanje o mogućnosti obustavljanja letova iz Velike Britanije rekla je da se o međunarodnom saobraćaju priča na sednicama Krziznog štaba i da će javnost biti obaveštena o svemu.

Ministarka je komentarisala i doček Nove godine, ističući da je najbitnije da je dočekamo zdravi i da učinimo sve da pandemija bude prošlost i da narednu Novu godinu dočekamo bez maski.

6 KOMENTARA

  1. Aha, sigurno si dobila Anti-Covid vakcinu. Pričaj to sendvicarima. Tj daj tu vakcinu prvo svim glasačima SNS-a

  2. Prvi smo u uvozu Evropskog auto otpada, zagadjenju i buci. Kola koje je Evropa odbacila uvoze se da bruje i zagadjuje po Srbiji.Srbija je jedina zemlja koja ne kontroliše bahato parkiranje Oko snima samo glavne ulice a gde ljudi zive haos. Haos u drzavi ali vazne su vakcine.

  3. kad smo razmazena derista, mora mama da se vakcinise da pokaze da nije nista strasno

Comments are closed.