Zašto republikanci ne odustaju od priče o lažnim izborima? Odgovor se opet nalazi u Džordiji…

0
Profimedia

Velika većina američkih republikanaca ne naziva Džoa Bajdena izabranim predsednikom i podržava Donalda Trampa u osporavanju rezultata izbora i tvrdnjama da su izbori pokradeni, jer to vide kao važan faktor u borbi za Senat koja će se odlučivati u Džordžiji gde se u januaru održava drugi krug izbora za dva upražnjena mesta gornjeg doma Kongresa.

Do utorka je samo četvoro republikanaca iz Senata, od pedeset, čestitalo pobedu Bajdenu.

Kako piše CNN, republikanci smatraju da im je neophodno zbog svojih birača da u fokus stavljaju priiču o problemima u izbornom procesu – iako ne postoje dokazi o sistemskom varanju. Na taj način bi mogli da probude konzervativne glasače koji slušaju poruke Donalda Trampa.

Republikanski sentaor Lindzi Grejem rekao je za CNN da bi partija bila u velikom riziku ako ne bi dovodila u pitanje rezultate i tražila da se provere glasovi poštom. On je zatražio da se sporvede istraga o glasanju poštom na ovim predsedničkim izborima.

“Milim da bismo umanjili naše šanse u Džordžiji ako ne bismo doveli u pitanje ovaj sistem. Ako znate za to, ako zaboravite, znači da ste im dali legitimitet. Ja im ne dajem legitimitet”, rekao je.

Trenutno u Senatu republikanci imaju 50 mesta, a demokrate 48. Ako bi kojim slučajem demokrate u Džordžiji dobili još dva mesta, zlatni glas ima potpredsednica SAD Kamala Heris.